Poliisi: Älä tee näin kun kohtaat valottoman vastaantulijan

Viranomaisten mukaan on fiksumpiakin tapoja viestiä kuin pitkien valojen väläyttely.

Paljon iltaisin ajava jyväskyläläinen lähetti toimitukseen kysymyksen valottomista autoista. Lukija sanoo olevansa epävarma, miten vastaantulijalle pitäisi viestiä ilman ajovaloja ajamisesta. Onko kaukovalojen vilkuttelu oikea tapa herättää huomio?

Miten on, ylikonstaapeli Mika Toukola?

– Mitään virallista toimintatapaa ei ole missään määritelty. Itse käännän muutaman kerran valot parkille ja sitten taas ajovalot päälle. Yleensä se riittää muistutukseksi valottomuudesta. Kaukovalojen väläyttelemisessä on aina pelko vastaantulijan häikäistymisestä. Lisäksi kaukovalojen räpsyttely näyttää olevan tapa varoittaa muistakin asioista, esimerkiksi hirvistä.

Entä jos valottoman auton liikkuminen vaikuttaa muutenkin epävarmalta? Milloin ylittyy kynnys soittaa hätänumeroon?

– Se riippuu muun muassa siitä, kuinka kauan pystyy toisen auton menoa tarkkailemaan. Ihan pieneksi hetkeksi kaistaviivan yli ajautumisessa ei välttämättä ole kysymys alkoholin vaikutuksen alaisena ajamisesta, vaan esimerkiksi matkapuhelimen käytöstä. Tilannearvion tekeminen on tapauskohtaista, mutta jos edessä ajavan meno näyttää täysin holtittomalta, kannattaa näppäillä 112 ja kertoa havaintonsa, sanoo Toukola.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.