Punainen auto on nopea, mutta millainen on pinkki? – Tämän värisillä autoilla suomalaiset ajavat

Oletko nähnyt vaaleanpunaista autoa? Ei niitä ainakaan koko ajan vastaan tule.

Aalto-yliopiston taiteen laitoksen väriopin lehtori Harald Arnkil muistelee nähneensä yhden. Hän varoo tekemästä liian jyrkkiä päätelmiä siitä, mitä vaaleanpunainen edustaa, sillä se voi edustaa eri kulttuureissa ja eri ihmisille eri asioita. Mutta Arnkil otaksuu, että värin harvinaisuus automaailmassa liittyy nähtävästi siihen, että se yhdistyy johonkin sellaiseen mielikuvaan, jota auton ei haluta synnyttävän.

– Jos ajatellaan, että punainen uhkuu voimaa, niin sekoittamalla valkoista joukkoon voima heikkenee. Merkitys voi olla heikentynyt maskuliinisuus. Joissakin kulttuureissa vaaleanpunainen tai pinkki liitetään homouteen tarkoituksellisesti.  Edelleen vaaleanpunainen voi liittyä myös lapsekkuuteen, Arnkil pohtii.

 

Tietyntyyppisiin autoihin näyttää liittyvän perinteitä, jotka ohjaavat värin valintaa. Esimerkiksi edustusautoissa seurataan konservatiivista perinnettä valitsemalla mustia, tummansinisiä, harmaita ja hopeita ajoneuvoja dramaattisten värien sijasta. Taustalla voivat vaikuttaa esimerkiksi valtiolliset perinteet.

– Nähtävästi koetaan, että nämä värit ilmentävät pidättyväisyyttä ja neutraaliutta, kun taas joihinkin muihin, dramaattisiin väreihin, voisi liittyä emotionaalista sävyä tai voisi syntyä mielikuva jostakin ihan muusta käyttötarkoituksesta.

Esimerkiksi pelastusajoneuvot sekä poliisi- ja ruumisautot ovat tieynvärisiä. Jokainen tunnistaa ne, eikä tällaista mielikuvaa haluta synnyttää muilla ajoneuvoilla.

Autojen värivalinnoissa suomalaiset ovat konservatiivisia ja maltillisia, kertoo Ford Finlandin brand manager Dino Singh.

Liikenteen turvallisuusvirasto Trafilla on ajoneuvokannassaan värit vuodesta 2000 alkaen. Peräti joka neljäs valitsee punaisen auton, kertovat Trafin tiedot vuosilta 2000–2017. Sen jälkeen kaksi suurinta ovat sininen ja harmaa.

 

 

Suomen suosituimmalla automerkillä, Toyotalla, ykkösvärien lista on sama kuin suomalaisten autoissa muutoinkin. Järjestys on vain hieman erilainen.

Ykköspaikalla henkilö- ja pakettiautojen väreissä ovat olleet tänä vuonna hopea ja harmaa, joita ei varsinaisesti eritellä eri väreiksi. Nämä värit maistuvat joka kolmannelle (33%) Toyotan ostajalle. Valkoisia ostaa joka viides (20 %), ja pakettiautoissa tämä on suosituin väri.

– Suomi on selkeästi siirtymässä yhä enemmän valkoiseen markkinaan, tiedotuspäällikkö Pekka Karvinen analysoi tilastoa.

Valkoisen jälkeen tulevat melko pienillä eroilla punaisen, mustan ja sinisen ystävät.

Kaksivärisyys tulee näiden jälkeen viiden prosentin osuudella. Tässä värivaihtoehdossa katto ja pilarit ovat mustia, mutta muutoin hallitseva väri noudattelee suosituimmuuslistaa, eli sieltä valitaan jokin väri pääväriksi.

Pirteitä väripilkkujakin mahtuu suosituimpien värien joukkoon. Keltaisen, oranssin ja pronssin eri sävyt ovat Toyotan tuoreella listalla seitsemäntenä neljällä prosentilla.

Arnkil arvioi, että jos taustalla ei ole mitään sellaista, että autolla haluttaisiin luoda mielikuvia vaikkapa voimasta, niin kuluttaja on ikään kuin vapaampi ja rennompi valitsemaan myös laajemmasta värien joukosta.

Fordilla ehdoton ykkönen on valkoinen, kun mukaan luetaan henkilö- ja pakettiautot. Useampi kuin joka kolmas (35 %) tehtaalta lähtevä auto on koriltaan valkoinen. Seuraavina tulevat tummanharmaa ja eri punaisen versiot eli metallinhohtoinen ja normaali punainen.

Fordin normaali kirkas punainen väri kantaa nimeä Race Red, jonka suomennos viittaa niin kiitämiseen ja kilpa-autoiluun.

Punainen onkin vahvasti kilpa-autoihin liitetty väri – kaikki tietävät ferrarinpunaisen. Näin ei ole kuitenkaan aina ollut.

– Nyt värit menevät tallien mukaan, mutta alkuaikoina kilpa-autot noudattivat kansallisia värejä, joita olivat vaikkapa vaaleansininen ja vihreä, huomauttaa Arnkil.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .