Puoli miljoonaa suomalaista autoa tupruttaa turhia päästöjä

On ilmastotalkoiden aika. Kun Keski-Suomessa nyt se viimeinenkin seppomyöhäinen on vaihtanut autoonsa talvirenkaat, kannattaa muistaa rengaspaineiden tarkistaminen.

Tänä vuonna tehdyissä tutkimuksissa on todettu, että jopa puoli miljoonaa suomalaista ajaa liian alhaisilla rengaspaineilla. Koska liian alhaiset paineet lisäävät polttoaineen kulutusta ja siten hiilidioksipäästöjä, Suomi taitaa olla varsinainen turhaan tupruttelijoiden kansakunta.

- Hyviä uutisia on kuitenkin siinä mielessä, että enemmän kuin yhden barin liian alhaisilla rengaspaineilla ajavien osuus on vähentynyt. Toisaalta 0,5:stä yhteen bariin liian alhaisilla paineilla ajavia on hieman enemmän viime vuoden mittauksiin verrattuna, sanoo Michelin Nordicin ympäristöasioista vastaava Lennart Lomaeus.

Vaarallisilla eli yli yhden barin liian alhaisilla paineilla ajoi tämän vuoden rengastutkimuksissa noin kolme prosenttia testatuista. Autokantaan suhteutettuna se merkitsee 75 000 autoa. Lisäksi 0,5-1 baria liian alhaisilla paineilla ajoi 16,4 prosenttia testatuista eli autokantaan suhteutettuna 425 400 autoa.

Puoli miljoonaa suomalaista siis ajaa vaarallisen alhaisilla rengaspaineilla.

- On vaarallisempaa ajaa liian alhaisella rengaspaineella kuin liian korkealla paineella. Liian korkea paine heikentää kuitenkin myös renkaan ominaisuuksia ja ajomukavuutta normaaliajossa, Lomaeus muistuttaa.

Oikea rengaspaine vaikuttaa auton hallintaan ja renkaan käyttöikään.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.