Rämäpäinen Fanny, 20, kiertää Kalle Rovanperän mukana MM-ralleissa – "Onhan Monte Carlossa vähän eri meininki kuin jääratakisoissa Suomessa"

Mopoilusta se lähti ja sen jälkeen on vauhti kiihtynyt. Jyväskyläläinen Fanny Saarelainen, 20, on rämäpää, joka viihtyy siellä missä mennään eikä meinata.

– Kaikki, mikä liikkuu vauhdilla ja liittyy moottoriurheiluun, kiinnostaa. Ajelen ja lentelen kaikenlaisilla vehkeillä, kuten snowbike, moottorikelkka, vesijetti ja flyboard. Harrastan myös enduroa ja motocrossia.

Harrastus on poikinut oman yrityksen. Ajovarusteiden lisäksi Saarelaisen mukana kulkee repullinen kuvauskalustoa. Nainen ja kamera ovat yhtä kuin Fannzu, josta Saarelainen rakentaa omaa brändiä.

– Työni liittyy vahvasti moottoriurheiluun. Valokuvaan ja videoin tapahtumia, hoidan jälkikäsittelyn ja tuotan sisältöä someen.

Saarelainen ei ole saanut kuvausoppeja koulun penkiltä, vaan kehittänyt taitojaan tositoimissa. Kamera on kulkenut mukana jo kahdeksan vuotta.

– Kovin moni ei kuvaa moottoriurheilua, siihen on omat niksinsä. Omaa työtäni helpottaa se, että harrastan itse vauhtilajeja. Tiedän, mitä odottaa ja mikä näyttää hyvältä.

 

Vauhdikkaat harrastukset ovat avanneet myös uuden oven rallin MM-sarjaan. Saarelainen matkustaa keskisuomalaisen rallikuskin Kalle Rovanperän mukana mediahommissa.

– Tutustuin Kalleen jo vuosia sitten, kun hän ajoi stunttia. Viime vuonna aloimme taas kuvailla yhdessä, ja olin Kallen tiimin mukana Espanjan rallissa. Tänä vuonna lähden kaikkiin ralleihin, seuraavaksi Korsikalle.

Miten olet päässyt mukaan maailmanluokan meininkiin?

– Hyvin. Onhan se tietenkin eri maailma käydä Monte Carlossa kuin jääratakisoissa Suomessa, mutta olen rohkea ja sopeutuvainen. Olen päässyt tapaamaan siistejä tyyppejä ja luomaan verkostoja.

Snowbike on unelmien täyttymys

Heittäytyvä luonne vie monitoiminaista uusiin seikkailuihin. Esimerkiksi helmikuussa Saarelainen osallistui Miss MP-kisoihin moottoripyörämessuilla. Kärkisijaa ei tullut, mutta tulipa hyödyllistä kokemusta.

Saarelainen oli messuilla myös Yamahan osastolla esittelemässä omaa pyöräänsä, joka on hänelle monen vuoden unelmoinnin ruumiillistuma.

Kaunis nainen ja komea kone hämmensivät messuyleisöä.

– Oli hauskaa, kun miehiä tuli kyselemään, että onko tullut testailtua pyörää. Kun sanoin, että kyllä on, koska se on mun pyörä, niin puolet oli, että mennään naimisiin ja puolet lähti etsimään osastolta miehiä.

Kyseessä ei ole ihan peruspyörä, vaan snowbike, joka on muunnettu lumileikkeihin sopivaksi crossipyörästä. Yamaha YZ450F on varustettu Yetin telasarjalla ja katsastettu moottorikelkaksi.

– Tuijottelin aikani snowbike-videoita ja se näytti hauskalta peliltä. Niitä on harvoilla ja ajattelin, että pitää ostaa itse, niin pääsee ajamaan. Pyörän hinta asennettuna ja kelkaksi katsastettuna on reilut 22 000 euroa. Kesäksi voi vaihtaa renkaat alle.

 

Välillä tulee osumia

Hauskanpito vauhdikkailla vehkeillä vaatii veronsa. Saarelainen on menossa lääkäriin näyttämään kipeää olkapäätä, joka on ottanut osumaa snowbikella kaatuessa.

– On murtunut solis- ja sääriluita, tullut revähdyksiä, venähdyksiä ja lukuisia mustelmia, mutta ne kuuluvat lajiin. Hyvät varusteet ja suojat auttavat, mutta eivät ne kaikelta pelasta, kun mennään äärirajoilla.

Saarelainen aikoo olla snowbiken puikoissa parissa snowcross-kisan näytösajoissa. Kun kevät etenee, hän hakee ajokaudelle jatkoa Lapin lumilta. Mikä vauhdissa viehättää?

– Se on hektistä, mutta samalla terapeuttista. Ajaessa on hetkessä kiinni eikä kerkeä miettiä turhia.

Lisää ”terapiaa” on luvassa yläilmoista. Saarelainen säästää laskuvarjokurssia varten ja treenaa vapaapudotusta tuulitunnelissa. Pelko ei pakota rämäpäätä, mutta saattaa olla, että ralliautosta löytyy se kuuluisa pelkääjän paikka.

– Kun joskus pääsen Kallen kyytiin, siinä kohtaa voi minuakin alkaa jännittää.

 

Juttua korjattu: 8.3.2019 kello 13.40: Fanny Saarelainen julkaisee kuvia ja videoita somessa nimellä Fannzu, ei Fanzzu, kuten jutussa aiemmin luki.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .