Rallintekijä Viivi Setälän ura alkoi Mökkiperän makkaratalkoista

Rallin MM-sarjan erikoiskoekoordinaattori on titteli, joka kuulostaa kovin jännittävältä. Kokeneen automiehen hommia, moni ehkä ajattelee, kunnes tapaa 25-vuotiaan Viivi Setälän. Hän on rallintekijä, jonka työmaana on Harjun erikoiskoe Jyväskylän sydämessä.

Jyväskylästä kotoisin oleva Setälä ei ole itse ajanut kilpaa. Hän tuli rallin pariin kioskitoiminnan kautta teinivuosinaan.

– Ralliurani lähti liikkeelle makkarankääntäjänä. Tein monena vuonna sukulaisten kanssa talkoohommia Konneveden Moottorikerhon riveissä. Sieltä sitten etenin kerhon hallitukseen ja 18-vuotiaana olin jo Mökkiperän EK:n päällikkö.

 

Joillakin ihmisillä on tapana puuttua asioihin. Setälä kuuluu heihin, jotka haluavat pistää lusikkansa soppaan ja miettiä, miten reseptiä voisi kehittää. Ja jos soppa maistuu muillekin, sitä tilataan lisää. Viisi vuotta sitten Setälä aloitti työt AKK Sports Oy:ssä hoitaen Harjun EK:n asukaskoordinaattorin pestiä. Viime vuonna vastuualue kasvoi kaupunkierikoiskokeen koordinaattoriksi.

 

Koordinaattori tekee paljon taustatyötä, joka ei näy katsojalle muutoin kuin hyvin sujuvana tapahtumana. Tehtäviin kuuluu satoja tunteja suunnittelua, lupa-asioiden hoitoa ja yhteistyökuvioita asukkaiden, yritysten ja kaupungin kanssa.

– Tämä on pitkäjänteistä hommaa. Tälläkään hetkellä ei ole agendalla vain vuosi 2019, vaan töitä tehdään jo tulevia vuosia varten. On tämä muutakin kuin toimistotyötä. Tykkään siitä, että välillä saa vetää työhanskat käteen ja mennä kenttähommiin.

Kaupunkirallissa liikutellaan isot määrät kalustoa, rakenteita ja yleisöä, mikä vaatii paljon henkilöstöä. Setälän laskujen mukaan Harjun erikoiskokeella on tositoimissa yli 400 henkilöä molempina rallipäivinä. Hän antaa auliisti kiitosta apujoukoille.

– Paikallisten seurojen ja yhdistysten panos on todella merkittävä. Heille erittäin iso kiitos, että ovat tekemässä maailman parasta rallia. Tarvitsemme joka vuosi uusia ihmisiä. Jos löytyy innostusta, meihin voi ottaa yhteyttä vaikka heti.

 

Kun Turkissa ajetaan tänä viikonloppuna rallin MM-osakilpailu, on Viivi Setälä mukana kuvioissa.

– Olen Turkin rallissa ensisijaisesti tulkkaushommissa avustaen televisiotuotantoyhtiötä.

Setälä taitaa kielen, koska asuu talvet Turkissa puolisonsa kanssa. Hän rakastui sikäläiseen kulttuuriin nelisen vuotta sitten tehdessään vapaaehtoistyötä kehitysvammaisten kanssa Ankarassa. Setälä on koulutukseltaan sosionomi.

– Olen perussosiaalitantta, joka tekee rallia, heittää Setälä nauraen.

– Oikeasti koordinaattorin työssä on hyödyllistä, että osaa toimia monenlaisten ihmisten kanssa erilaisissa ympäristöissä.

 

Jyväskylä on ainakin kaksi seuraavaa vuotta MM-sarjan rallikartalla voimassaolevan sopimuksen mukaan. Setälä ei voi vielä vahvistaa, kuinka kauan Harjulla ajetaan rallia. Ralliorganisaatiolla on omat aikataulunsa, jonka mukaan mennään.

– Neste Rallin reitti julkaistaan maaliskuussa 2019. Harju on legendaarinen ja pidetty erikoiskoe. On todennäköistä, että se kuuluu reittiin tulevaisuudessakin.

Mikä on rallintekijän pahin painajainen?

– Varmaan se, etta painajaisia ei ole eli unen puute, sillä rallin aikana tehdään töitä ympäri vuorokauden.

Sääolosuhteet tuovat omat haasteensa järjestäjille, mutta Viivi Setälällä on luottoa, että kaikesta selvitään.

– Mikään asia ei ole ongelma, vaan kaikki ovat järjestelykysymyksiä. Yhdessä kun tehdään, aina löytyy joku, joka keksii ratkaisun.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .