Romuautot pelastavat ihmishenkiä Jyväskylässä

Voiko toimitus selittää, miksi pienellä mäellä Seppälän paloaseman vieressä Jyväskylässä seisoo kolaroituja henkilöautoja, kysyi lukija sähköpostitse.

Voi. Mutta parempi tietolähde on Keski-Suomen pelastuslaitoksen koulutusmestari Reijo Hirvi.

– Tarkkaan ottaen ne eivät ole kolariautoja. Ne ovat tiensä päähän tulleita, romuttamista odottavia autovanhuksia. Harjoittelemme niillä ihmisten pelastamista liikenneonnettomuuksista. Pystymme esimerkiksi harjoittelemaan auton katon leikkaamista auki ja kymmeniä muita pelastustekniikkaan liittyviä asioita. Meillä voi olla autoja katollaan, kyljellään, pyörillään tai miten päin tahansa.

– Usein autot todella näyttävät kolariautoilta ennen harjoituksen aloittamista, sillä saatamme pudottaa ne nosturista maahan harjoitustilanteen vaatimalla tavalla, sanoo Hirvi.

Seppälän paloasema on valikoitunut paikaksi jo siksi, että siellä toimii tieliikennepelastamiseen erikoistunut yksikkö.

Lukijan arveluun siitä, että kolhitut autot olisivat muistuttamassa ohikulkijoita liikenteen vaaroista Seppäläntiellä, Hirvi vastaa tyytyväisenä.

– Mikäli niillä on sekin vaikutus, ei pelastuslaitoksella toki ole mitään sitä vastaan. Jos ohi ajavien vauhti vähän hidastuu ja tarkkaavaisuus kasvaa, se on vain iso lisäbonus, toteaa Hirvi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.