Ryanair säästää, nyt lentäjätkin pelkäävät

Skandaaleissa marinoitu halpalentoyhtiö Ryanair on taas yhden pyörremyrskyn silmässä.

Viime sunnuntaina Pariisista Teneriffalle lentänyt Ryanairin kone joutui kääntymään takaisin, koska kapteenin mukaan koneessa oli polttoainetta ”huolestuttavan vähän”. Jo ennen sunnuntain tapausta Ryanairin kone joutui vaikeuksiin espanjalaisen Valencian yläpuolella, kun huonon sään takia laskeutumista odottelemaan joutuneen koneen polttoainemäärä vajosi ilmailulainsäädännön turvarajojen alapuolelle.

Espanjan lentäjien yhdistyksen (SEPLA) mielestä kyse ei ole kahdesta yksittäistapauksesta, vaan Ryanairin säästöohjelmasta. Lentäjien mukaan Ryanair on antanut lentokenttien maapalveluille määräyksen, että koneisiin tankataan ainoastaan sen verran polttonestettä kuin seuraavan lennon minimimääräykset vaativat. Näin koneet lentävät kevyempinä, ja Ryanair säästää hieman polttonestettä jokaisella lennolla.

– Ryanair tasapainoilee ilmailulainsäädännön harmaalla alueella. Yhtiö ei ehkä riko lakeja, mutta se kaventaa lentäjien mahdollisuutta toimia poikkeustilanteissa, sanoi SEPLAn tekninen asiantuntija Juan Carlos Lozano.

Lozanon mukaan Ryanair ”leikittelee katastrofilla”.

 

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.