Saako poliisi vaatia kännykän tutkittavaksi?

Peltikolhun kaupan pysäköintipaikalla ajanut lukija soitti autotoimitukseen. Hän oli törttöillyt klassisen parkkialuekolarin: kaksi autoa peruutti yhtä aikaa vastakkaisista parkkiruuduista, ja autoihin tuli pikkukolhuja. Kuskit nielivät kiukkunsa, päättivät maksaa omat vahinkonsa ja erosivat sovussa.

Soittaja jäi kuitenkin miettimään yhtä asiaa. Toinen kuski puhui törmäyshetkellä matkapuhelimeen. Jos poliisi olisi kutsuttu paikalle, olisiko kännykän soittotiedot vaadittu nähtäviksi. Ja olisiko törmäyshetkellä kännykkään puhuminen tehnyt toisesta kuskista syyllisen?

Miten on, Jyväskylän kenttäyksikön komisario Terho Korhonen?

– Tällaisessa parkkipaikkakolarissa ei syntyisi edellytyksiä niin sanottuun laite-etsintään, joten kännykkää ei olisi pyydetty nähtäväksi. Lisäksi kolareissa pitää ottaa huomioon, mikä merkitys mahdollisella puhelimeen puhumisella on ollut tapahtuneeseen. Matkapuhelimeen puhuminen ajon aikana ilman hands-free -laitetta on rikkomus, mutta se ei välttämättä aiheuta syyllisyyttä johonkin tapahtumaan. Asiat on aina tutkittava, sanoo Korhonen.

Korhonen kuitenkin muistuttaa, että tämän vuoden alussa voimaan tullut pakkokeinolaki antaa poliisille monissa tapauksissa oikeuden esimerkiksi kännykän tutkimiseen.

– Pääsääntöisesti kännykän tai muun tietoteknisen laitteen sisältö voidaan tutkia, jos on syytä epäillä rikosta, josta säädetty ankarin rangaistus on vähintään kuusi kuukautta vankeutta. Mutta poikkeuksia laissa on paljon, päätökset ovat tilannekohtaisia, Korhonen toteaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.