Saksan moottoriteille säädetään tietullit ulkomaalaisille autoijoille

Maksuilla alennettaan saksalaisautoilijoiden autoveroja.

Saksan on pitkään kaavaillut tietulleja ulkomaalaisille autoille maan moottoriteille, ja nyt tavoite saavutetaan.

Tietulleja on ajanut hallituspuolue CSU, ja sen aloite hyväksyttiin parlamentissa puolitoista vuotta sitten. Ajatuksena on kerätä rahaa ulkomaalaisilta ja alentaa näin saaduin varoin saksalaisautoilijoiden autoverotaakkaa. Näin muotoiltuna lakiesityksen olisi pitänyt kelvata myös Euroopan unionille.

Toisin kävi. EU-komissio tyrmäsi saksalaisaloitteen, koska sen katsottiin diskriminoivan toisia EU-maiden kansalaisia. Komissio uhkasi hakea kannalleen vahvistusta EU:n tuomioistuimesta. Torstaina komissio teki täyskäännöksen, ja ilmoitti uskovansa pikaiseen sopuun Saksan kanssa.

– Liikennevalo näyttää keltaista, komission nimettömäksi jäävä virkamies runoili Süddeutsche Zeitungille.

Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker neuvotteli tietulleista Saksan liikenneministerin Alexander Dobrindtin (CSU) kanssa. Komissio ei antautunut ehdoitta. Se sanoo hyväksyvänsä tietullin autoilijoille, jotka vain paahtavat Saksan läpi kolmansiin maihin Saksan moottoriteitä pitkin. Verotuottoa ei saa käyttää kokonaan saksalaisautoilijoiden verosubventioihin. Lisäksi komissio haluaa Saksan lieventävän vähäpäästöisten autojen verotusta.

Liikenneministeri Dobrindt ei ollut ilahtunut komission sanelemista reunaehdoista, mutta Volkswagenin päästöskandaalin takia myrskytuuliin joutunut ministeri saa tietullisovusta komean sulan hattuunsa.

CSU kopioi tiemaksuidean naapurimaista. Ranskassa, Italiassa ja Itävallassa peritään tiemaksuja. Erona on, että näissä maissa tiemaksuja peritään kaikilta teiden käyttäjiltä, myös maan omilta kansalaisilta.

Tiemaksun suuruudesta on vain arvailuja. Yhtenä konkreettisena lukuna on ajateltu periä kymmenen euron maksu kymmenen päivän ajo-oikeudesta Saksan moottoriteillä.

Lähde: Politiken

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.