Serkun skootteriohjeilla voi käydä kalpaten

Jälleen kilahti Autot ja liikenne -teeman sähköpostiin veikeä kysymys. Juuri skootterin saanut ysiluokkalainen Henri sanoo kuulleensa serkultaan, että Suomen laki ei kiellä kaksipyöräisiltä samaan suuntaan rinnakkain ajavien henkilöautojen välistä pujahtamista ruuhkassa tai vaikkapa liikennevalojen vaihtumista odoteltaessa. Onko näin?

Ensiksi terveisiä Henrin serkulle. Hyvin on tieliikennelaki luettu, sillä ei siellä ihan sananmukaisesti kielletä puikkelehtimista autojen väleissä.

Mutta.

Tieliikennelaissa on monta pykälää, joiden perusteella autojen välissä taiteilemista kaksipyöräisillä ajoneuvoilla voidaan pitää lain vastaisena.

Poliisi voi muistuttaa esimerkiksi tieliikennelain pykälästä 3, jonka mukaan "tienkäyttäjän on noudatettava liikennesääntöjä sekä muutenkin olosuhteiden edellyttämää huolellisuutta ja varovaisuutta vaaran ja vahingon välttämiseksi. Tienkäyttäjä ei saa tarpeettomasti häiritä liikennettä."

Pykälässä 9 puolestaan sanotaan, että "ajoneuvoa on ajoradalla kuljetettava muu liikenne ja olosuhteet huomioon ottaen niin lähellä ajoradan oikeaa reunaa kuin turvallisuutta vaarantamatta on mahdollista."

Ja pykälässä 17 todetaan, että "edellä kulkeva ajoneuvo on ohitettava vasemmalta." Tähän – kuten yleensä lakipykäliin – löytyy poikkeuksia.

Lisäksi laissa muistutetaan esimerkiksi ajoneuvojen riittävästä etäisyydestä.

Joten rauhallisesti vaan autojonossakin, skootteri-Henri. Aika usein se puikkelehtiminen on kovin turvatonta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.