Sumenevien tuulilasien ikuinen ongelma: ilmanvaihto vie kyllä huurteen, mutta likaako se samalla auton?

Auton ilmanvaihdon suuntaaminen lasiin ehkäisee tietenkin huurtumista. Autot ja liikenne -teeman lukija epäilee kuitenkin, että voimakkaasti puhaltavan ilmastoinnin vuoksi ikkunat myös likaantuvat sisäpuolelta.

Työntääkö ilmastointi likaa laseihin, jälkimarkkinoinnin asiakaspäällikkö Matti Lantta Veljekset Laakkonen Oy:n huollosta?

– Sellaista tietoa ei ole, että ilmanvaihdon suuntaaminen vaikuttaisi ikkunoiden likaantumiseen. Sen sijaan ilmastointilaitteen suodattimen puhtaus voi vaikuttaa. Autoissa on joko paperi- tai aktiivihiilisuodatin, ja se pitää vaihtaa kerran vuodessa. Suodatin vaihdetaan, kun auton käyttää määräaikaishuollossa.

– Puhdas suodatin estää myös hajujen tulon auton sisälle. Jos suodatin on tukossa ja likainen, siihen tarttuu herkemmin kosteutta, jolloin auton sisätilan kosteus lisääntyy. Kosteuden lisääntyminen on ongelmallista varsinkin ilmojen kylmetessä. Kosteuttahan tulee esimerkiksi lumisista kengistä. Sulanut lumi jää lattiamaton päälle ja lisää ilmankosteutta. Sen seurauksena ikkunat myös huurtuvat herkemmin, sanoo Lantta.

Onko lasien pitämiseen puhtaana jokin kikka?

– Toimivin kikka on se, että auton ikkunat puhdistaa säännöllisesti sisäpuolelta. Erityisesti tuulilasi on hyvä pestä ainakin muutaman kerran vuodessa.

Kannattaako ilmanvaihtoa säännöstellä?

– Eipä oikeastaan. Ilmanvaihto kannattaa pitää päällä myös lämpimillä ilmoilla, sillä se raikastaa sisäilmaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .