Suomen vanhin löytyy Jämsästä

Vaalea, muutama vuosi sitten laajennettu Jämsän keskustan Teboil-huoltamo on maan vanhin yhtäjaksoisesti toiminut Teboil. Merosen perheyritys, Seppolan Auto Oy, on hoitanut paikkaa vuodesta 1969.

Polttoainekaupassa saman liikemerkin alla ja samalla liikepaikalla yli 60 vuotta toiminut yritys lienee melkoinen harvinaisuus. Lisäksi vuodesta 1989 Fordin merkeissä yhtäjaksoisesti toiminut ketjuihin kuulumaton autoliike on myös vanhimpia alallaan.

Teboilin historia ulottuu vuoteen 1954. Huoltamokiinteistön rakensi Jämsän kuorma-autoilijoiden yhdistys. Jämsänkoskella Teboil-yrittäjinä vuonna 1969 aloittaneet Unto ja Anna-Liisa Meronen siirtyivät jo vuoden kuluttua myös Jämsän aseman yrittäjiksi, kun se vapautui edelliseltä vuokralaiselta.  Jämsänkosken asemasta luovuttiin pian kokonaan.

Raskaan kaluston huolto oli TB:n päätoimialaa 1980-luvun puoliväliin asti ja paikassa piti toimistoa myös kuorma-autojen tilauskeskus. TB:lle hankittiin Jämsän ensimmäinen jarrudynamometri katsastushuoltoja varten. 1970-luvun energiakriisi nakersi polttoainekaupan kannattavuutta. Sitä kompensoitiin laajemmalla myymälävalikoimalla, joka ulottui kameroista pilkkihaalareihin.

–Huoltamoita voidaankin pitää eräänlaisina halpamarkettien esiasteena, kertoo nykyinen yrittäjä Jyrki Meronen.

Seuraava vuosikymmen oli talouskasvun aikaa. Polttoainekauppa vapautui, öljy-yhtiö myi kiinteistön Meroselle, rakennusta saneerattiin ja vuokralaiseksi Meroselle tuli Konela-Auto.

Sukupolvenvaihdos tehtiin vuonna 1988, Jyrki Meronen Lea-vaimoineen otti vetovastuun. Kun Konela-sopimus päättyi, yrityksen nimeksi otettiin Seppolan Auto ja sen myötä Ford-myynti ja merkkihuolto.

1990-luvun lamavuosista selvittiin kovalla työllä. 2000-luvulla tehtiin Keski-Suomen laajimpiin kuuluva mittarikenttäuudistus EU-vaatimusten mukaisiksi. Vuonna 2010 tehtiin laajennusosa, johon tuli tilaa automyynnille ja huollolle, kokonaan uusi pesuhalli ja pesukone. Kahvila uusittiin viime talvena myös aterioita tarjoavaksi. Ulkopuolen ilme on perinteinen, mutta sisältä talo on moderni kahvilaa ja korjaamoa myöten.

Investoinnit olivat isoja, mutta Meronen on hyvillään että autojen konepesukulttuuri on kotiutunut kunnolla Jämsäänkin.

Rakennusta on laajennettu aikaisempinakin vuosikymmeniä, mutta kokonaisuuteen sopien. Uusimmatkin laajennukset tehtiin kunnioittaen rakennuksen alkuperäistä funkistyyliä.

–Alkuperäinen tyyli on osuuskauppafunkista, jonka malli on tiettävästi haettu amerikkalaisista Texaco-asemista, Jyrki Meronen kertoo.

Rakennuksen vaaliminen on yrittäjäpariskunnan lisäksi 6–8 henkilöä työllistävän yrityksen kunnia-asia.

–Vanhaa arvostetaan. Asiakkailta on tullut paljon myönteistä palautetta rakennuksesta, Lea Meronen lisää.

Autokauppa ja polttoainemyynti ovat yrityksen kaksi keskeistä tukipilaria, jota kaikkien merkkien huolto tukee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.