Suomessa muutama sata etanolibensa-autoa

Suomessa on saanut vuoden alkupuolelta lähtien E85-polttoainetta, josta 85 prosenttia on etanolia. Etanolibensan kysyntä ja sitä käyttävien autojen myynti on lähtenyt melko hitaasti käyntiin.

E85:n käyttäminen vaatii sitä varten valmistetun auton. Näitä Flexifuel-autoiksi kutsuttuja ajoneuvoja on Suomessa nyt saatavilla neljältä autonvalmistajalta.

Suomessa on tällä haavaa ehkä muutamia satoja Flexifuel-autoja, St1 Biofuelsin toimitusjohtaja Mika Aho arvioi. Ahon arvio perustuu autovalmistajilta saatuihin tietoihin, Ajoneuvorekisterikeskus ei kirjaa etanolipolttoainetta käyttäviä autoja erikseen.

Etanolibensiinin käyttämisen etuna on se, että se tuottaa vain pienen osan normaalibensiinin fossiilisista hiilidioksidipäästöistä. E85 on myös hieman tavallista bensaa halvempaa, tosin sitä vastaavasti kuluu ajaessa hieman enemmän. Flexifuel-auto kulkee myös tavallisella bensiinillä.

Ruotsissa tuhat etanolibensapistettä

Suomessa etanoliautojen myyntiä jarruttaa varmasti se, että E85-polttoainetta saa vain kuudesta jakelupisteestä pääkaupunkiseudulla. Etanolipolttoainetta myy maassamme vain St1-ketju Refuel RE85 -nimellä. Sen etanoli valmistetaan Suomessa lähinnä elintarviketeollisuuden jätteistä.

Mika Ahon mukaan kysyntä on hiljalleen kasvanut, kun autoja on tullut liikenteeseen.

- Me uskomme vahvasti RE85:n läpimurtoon.

Aho perustelee tätä esimerkiksi sillä, että EU-maat ovat sitoutuneet lisäämään biopolttoaineiden, kuten bioetanolin osuutta polttoaineista. Jos polttoaineessa käytetään etanolia, tarvitaan yhtään korkeampien pitoisuuksien kanssa Flexifuel-autoja, joiden Aho uskoo tämän vuoksi yleistyvän.

Esimerkiksi Ruotsissa Refuelin kaltaista etanolibensiiniä saa jo noin tuhannelta bensa-asemalta ja Flexifuel-autoja on liikenteessä 160 000. Ruotsalaisviranomaisen tilastojen mukaan Tukholman läänissä lokakuussa rekisteröidyistä autoista noin viidennes oli etanolibensiinillä kulkevia.

Fordin myyntijohtaja Rami Kittilä kertoo, että Flexifuel-mallien myynti on käynnistynyt vähän odotettua tahmeammin. Ford on kuitenkin käynnistänyt kampanjan, jossa se myy Flexifuel-Mondeota samaan hintaan kuin bensaversiota. Tämä on Kittilän mukaan lisännyt selvästi autoliikkeiden FlexiFuel-Mondeoiden tilauksia.

- Tällä hetkellä asiakas on valmis valitsemaan Flexifuel-mallin, mutta se ei saa maksaa ylimääräistä.

Fordin lisäksi Flexfuel-autoja myyvät Suomessa Volvo, Saab ja Dodge.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.