Tällä autolla tehtiin Suomen suurin autohuijaus

Kun Helsingissä järjestettiin kesäolympialaiset vuonna 1952, pääkaupunkiseutu joutui ankaraan kasvojenkohotukseen. Helsingin piti tietenkin näyttää paremmalta kuin se oli.

Mukaan faceliftaukseen joutuivat taksit. Kuskit saivat koulutusta pukeutumisessa ja englannin kielessä.

Kaiken kruunuksi tilattiin 700 Checker-merkkistä autoa Yhdysvalloista. Suomeen saapui marraskuussa 1951 noin 500 käytettyä Checker A2 Sedania, jotka paljastuivat kolhiutuneiksi, ruostuneiksi ja ikälopuiksi. Monet Checkerit todettiin satamassa metalliromuksi, jota juuri ja juuri saattoi kutsua autoksi.

Sadat taksikuskit vimmastuivat, kun itsepintainen myyjä väitti Checkereitä kelpo kärryiksi, jotka vain olivat kolhiutuneet kuljetuksessa. Oikeusprosessin jälkeen suurin osa autoista sentään päätyi taksikäyttöön, kun amerikkalainen myyjä toimitti Suomeen varaosia kohtuuhintaan. Moni taksikuski maksoi Checker-seikkailuaan kuitenkin vuosikausia.

Sen verran jupakka taksikuskeja korpesi, että Checker totteli Suomessa pitkään lempinimeä ”Vihan vaunu”. Autoja päätyi Helsingin ulkopuolellekin, esimerkiksi Tampereelle.

Checker A2 Sedan on kaikessa karmeudessaan nähtävillä valtakunnallisessa auto- ja liikennealan museossa Mobiliassa, joka toimii Kangasalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.