Tämä auto kulkee pelkällä ilmalla

Sellaisen on ilmoittanut haluavansa Yhdysvaltain presidentti Barack Obama. Investoijat kymmenistä maista on osallistuneet sen rahoittamiseen. Moni yhtiö haluaisi valmistaa sitä lisenssillä kotimaassaan. Autossa ei ole vaihdekeppiä eikä ohjauspyörää. Ja mikä ällistyttävintä: sen voimanlähteenä on ilma.

Kyseessä on AirPod. Se on merkillisen oloinen sukkula, joka saa puhtinsa paineilmasta. Autossa on 175 litran paineilmasäiliö, joka valmistajan mukaan antaa autolle 104 kilometrin toimintasäteen.

AirPod on kaupunkiauto, jota MDI-yhtiö on kehitellyt Ranskassa jo 14 vuotta. Nyt hanke on niin pitkällä, että nelipaikkainen prototyyppi on esitelty lehdistölle.

Paineilmasäiliön täyttäminen 350 barin paineeseen kestää minuutin ja 20 sekuntia.

- Uskomme, että AirPod on täydellinen kaupunkiauto. Sen huippunopeus on noin 60 kilometriä tunnissa, joten maantieajoon sitä ei ole edes yritetty suunnitella. Auton hinnaksi tulee noin 4 000 euroa, ja ajokustannukset 100 kilometrillä jäävät reilusti alle euroon, sanoo MDI:n toimitusjohtaja ja AirPodin pääsuunnittelija Guy Negre.

AirPod kuulostaa jännittävältä, mutta yksi sääntö siihen yhä pätee. Kun innokkaat ideanikkarit esittelevät uusilla voimanlähteillä toimivia autoja, vastuu on alkuvaiheissa kuulijalle. Aika usein villit ideat hautautuvat omaan mahdottomuuteensa.

Mutta toisaalta: koska iPod mullisti joku vuosi sitten musiikinkuuntelun, miksei AirPod voisi hämmentää autoilua.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.