Tässä apu, jos tuulilasi huurtuu sisältä

Syys- ja talviajon vitsauksiin kuuluu tuulilasin huurtuminen, usein ikävästi kesken ajon.

Mitä pitäisi tehdä, jottaa lasi ei huurtuisi, Liikenneturvan turvallisuusinsinööri Ari-Pekka Elovaara?

–Auton ikkunoiden huurtumisen ehkäisyyn on muutama hyvä niksi. Ensinnäkin, kun ikkunat pitää puhtaina, huurtuminen vähenee huomattavasti, sillä lika sitoo kosteutta ja kosteus tiivistyy likaisiin kohtiin. Tietenkin kosteus, lumi, jää ja huurre pitää puhdistaa tuulilasista ennen ajoa.

–Myös auton esilämmittäminen nopeuttaa sekä tuulilasin ulkopinnalta jään ja lumen sulamista ja huurtumista että sisäpuolista huurtumista. Kun ulkona on kylmempää kuin +5 astetta, sekä auton moottori että sisätila kannattaa lämmittää ennen ajoa. Lisäksi lämmitys kannattaa laittaa päälle välittömästi. Jos auton käynnistää moottori kylmänä, ikkunalasin lämpiäminen on hitaampaa kuin esilämmitetyssä autossa.

–Ikkunan sisäpuolinen huurtuminen lisääntyy, jos autoon pakkautuu paljon ihmisiä, joilla on märät tai lumiset vaatteet, sillä silloin ilmankosteus on auton sisällä suurempi.

Jos ikkunat alkavat nopeasti huurtua ajon aikana, auttaako jos avaa ikkunat vai pahentaako se tilannetta?

–Riippuu säästä. Hyvällä ilmalla ikkunoiden avaaminen yleensä auttaa. Sateella ikkunoiden avaaminen päinvastoin lisää auton sisäistä kosteutta ja ikkunoiden huurtumista. Jos ulkona on kova pakkanen ja avaa ikkunat, tuulilasin sisäpuolinen kosteus muuttuu jääksi, opastaa Elovaara.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.