Tässä lipuu maailman hiljaisin auto, väittävät britit

Phantom kiihtyy 0-100 kilometriin 5,2 sekunnissa.

Kulkee kuin lentävä matto, kerrotaan Rolls-Royce Phantomista, vaikka nimi viittaa aaveeseen. Hyväksyttäköön molemmat, sillä maailman parhaaksi ylistetyn luksusauton kyyti on kaiketi jalat maasta nostattavaa mukavuustasoa.

Phantomia on valmistettu vuodesta 1925. Sen seitsemäs malliuudistus tehtiin 2003 ja nyt 14 vuoden kypsyttelyn jälkeen on uusi Phantom VIII valmis.

Vaateliaan kehitysprojektin palkkana on maailman hiljaisin auto, valmistajan kertoman mukaan. Meluttoman autonautinnon takaavat muun muassa kuuden millimetrin tuplaikkunat ja yli 130 kiloa äänieristeitä.

Tiemelun torjumiseksi Phantomin pohjarakenteisissa on käytetty eristystekniikoita, jollaisia ei autoteollisuudessa ole ennen nähty. Luonnollisesti myös pyörät on suunniteltu pehmeästi rullaaviksi.

Vaikka kyyti on hiljaista, on meno vauhdikasta. Phantom kiihtyy 0-100 kilometriin 5,2 sekunnissa, mikä on rivakka lähtö yli 2700 kiloa painavalle autolle. Voimanpesänä on 6,75-litrainen V12 moottori. Kaksoisturbo tuottaa tehoja 420 kilowattia.

Vuoden 2018 Phantomin hinnaksi on arvioitu vähintään 400 000 puntaa auton synnyinsijoilla Iso-Britanniassa.

Rolls Royce Motors kuuluu nykyään BMW-konserniin. Autojen osat valmistetaan pääosin Saksassa ja kokoonpano tehdään Englannissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.