Tässä on Keski-Suomen hauskin kulkuneuvo

Messerschmitt etenee pitkin maaliskuista Äänekosken Kauppakatua. Monet ihmiset vilkuttelevat jalkakäytäviltä, kaikkia hymyilyttää. Katuja suhaava vuosimallin 1961 Messerschmitt KR 200 on kolmipyöräinen kääpiöauto, joka Suomessa rekisteröitiin moottoripyöräksi.

–Tämän Messerschmittin tarina on hauska. Löysin 60-70-lukujen taitteessa pelkän huonokuntoisen rungon Jyväskylästä kaatopaikalta, ja aloin entisöidä sitä. Sitten tuli muita projekteja, ja luovutin sen eteenpäin. Parikymmentä vuotta sen jälkeen kuulin, että punainen Messerschmitt on Lohjalla myytävänä. Soitin ja pyysin myyjää katsomaan, löytyykö luovutuskirjoista myös minun nimeni. Löytyihän se, joten ostin omani takaisin, kertoo Heikki Tuominen.

Tuominen ajaa 9,7 hevosvoimaa kehittävällä Mersullaan usein. Pisin retki tehtiin Ouluun.

–Matka Äänekoskelta Ouluun kesti noin viisi tuntia. Tällä pystyy pitämään noin 70 kilometrin tuntinopeutta, joten matka joutuu ihan mukavasti. Kaksitahtinen kone on hirveän sitkeä vetämään.

Messerschmittissä on neljä vaihdetta. Kun moottori on sammutettu, sen voi pistää pyörimään toisin päin. Toisin sanoen sekä eteen että taakse voi käyttää neljää vaihdetta. Jarrut ja kytkin ovat poljinkäyttöiset.

–Jos joitakin osia tarvitsee, alkuperäisten löytäminen on varsinaista onnenkauppaa. Onneksi tunnen yhden pääkaupunkiseudulla asuvan Messerschmitt-gurun, joka osaa ohjata etsimään oikeasta paikasta.

Moottoripyöriä ja autoja keräävällä Tuomisella on tallissaan muitakin klassikkoja. Ja myös uudempi Honda-moottoripyörä, jolla hän sanoo ajavansa noin 20000 kilometriä kesässä. Viime vuosina hän on päräyttänyt muun muassa Italian Gardajärvelle ja Kroatiaan.

–Olen vähän vaille seitsemänkymppinen mies, joten pitää ajaa, kun vielä pyörän selkään pääsee. Olenpahan ainakin muusta pahanteosta poissa, kun entisöin jotakin vanhaa tai ajelen pyörällä pitkin Eurooppaa, virnuilee Tuominen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.