Tätä klassikkoa on valmistettu yli miljoona kappaletta – 911 syytä katsoa tämä Porsche-koeajovideo

Jokaisen mobiiliharrastajan pitäisi saada ajaa Porsche 911:lla.

Autossa on kaksi pyhää asiaa, jotka eivät ole vuosien saatossa paljoa muuttuneet. Korimalli on pysynyt tunnistettavana koko ajan. Taaksepäin kaareutuva katto, alaspäin laskeva keula ja suoraan eteenpäin tuijottavat pyöreät lamput. Muotoilu on tunnetuimpia autourheilumaailmassa.

Toinen asia on ollut kuusisylinterinen taakse sijoitettu vastaiskumoottori. Ensimmäinen moottori oli kaksilitrainen ja tehoiltaan 130 hevosvoimaa. Nykyiset turbomoottorit ovat nestejäähdytteisiä ja tuottavat yli 500 hevosvoimaa, mutta yhä kuusisylinterisiä bokserikoneita.

Koeajoauto on Porsche 911 Turbo vuosimallia 2007, mittarissa 82000 kilometriä, tuotu muutama vuosi sitten Saksasta. Mallimerkintä 997 kertoo auton olevan viidennen sukupolven mallisarjaa, sitä valmistettiin vuosina 2004–2011. Se on myytävänä Sports Car Centerissä Jyväskylässä hintaan 92800 euroa.

Pelkkä 911 ja sen 320 hevosvoimaa olisi riittänyt mainiosti, mutta lisämerkintä Turbo toi koeajoon sellaisia elementtejä, että pois kivet ja männyn kävyt. 3,6 litran bokseri tuottaa 480 hevosvoimaa ja automaattivaihteiston avittamana auto kiihtyy 0–100 km/h vain 3,7 sekunnissa. Siis neljä sekuntia kaasu pohjassa ja sen kovempaa ei yleisillä teillä saakkaan ajaa.

Koeajon aikana halusimme testata auton kaarreominaisuuksia ja kokeilla miten auto käyttäytyy nelivetoluisun aikana. Paras paikka Keski-Suomessa luistatella autoa kunnolla renkaiden savuamatta on Lievestuoreen ajoharjoittelurata. Sileän asvaltin saa liukkaaksi vedellä, näin saadaan luisto aikaiseksi jo pienillä nopeuksilla.

Liikkeellelähtö on kuin normiautossa, hiljainen, pehmeä ja rauhallinen. Kaupunkiajossa ohjaus on tarkka ja vaatii selkeästi enemmän voimaa kuin nykyiset urbaaniautot.

Moottoritiellä uskaltaa painaa kaasun pohjaan ja noin 4000 kierroksen kohdalla auton kiihtyvyys ylittää ymmärryksen. Sitä on kokeiltava uudestaan ja uudestaan. Millään ei meinaa ymmärtää tavallisen tuotantoauton lähtevän kuin luoti piipun suusta.

Radalla etupäästä irtoaa pito ensin, sen saa korjattua pienellä ohjausliikkeellä helposti. Riemukkainta ajo oli nelipyöräluistossa kaasun toimiessa luiston suuruuden määrittäjänä. Ajovakautus oli tietenkin pois päältä. Alusta ja moottori ovat  luotuja nopeaan ajoon. Lisävauhdin estää vain ruttaamisen pelko.

Porsche 911 on monisärmäinen auto. Illalla sen hyvästelee olohuoneen ikkunasta ja aamulla on katsottava, että siinä se on. Maantien varressa lapset morjestavat Porschelle. Naiset hymyilevät minulle tavalla, jota en ole aikoihin kokenut. Miesten kanssa keskustelun aihe on itsestään selvä. 911 on enemmän kuin auto. Se on kokonaisuus, joka on autoa suurempi.

Sinulla on 911 syytä katsoa tämä video.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .