Törmäystestien sitkeäksi kuninkaaksi on noussut pieni Suomi-Mersu

Kun autojen ostokriteereistä tehdään kyselytutkimuksia, vuosi vuodelta merkittävämpi valintaperuste on turvallisuus. Moni kuluttaja ei silti tiedä, ehdi tai muista vierailla Euro NCAP:n verkkosivuilla. Luotettavan ja riippumattoman testaajan turvallisuusraportit jäävät turhan vähälle huomiolle.

Viime vuonna EuroNCAP muutti törmäystestejä niin paljon, ettei nykyisten testien tuloksia pidä verrata vuonna 2017 ja ennen sitä tehtyihin.

Uusimuotoisissa testeissä on käynyt 44 automallia. Ohessa kunniataulukko vuosien 2018-19 parhaista testisuorituksista.

Pistemäärä on yhteenlaskettu prosenttiluku niistä neljästä turvallisuuden osa-alueesta, jotka EuroNCAP testaa. Ne ovat aikuismatkustajien suoja, lapsimatkustajien suoja, jalankulkijoiden suoja ja aktiivinen turvavarustelu.

 

1 Mercedes-Benz A-sarja

A-Mersun 354 pistettä koostuvat tasaisesta suorituksesta: 96, 91, 92 ja 75 prosenttia. Noteerauksen arvoa nostaa, että A-sarja on valmistajansa kansanauto ja lähtöhinta Suomessa 27 000 euroa. A-sarjaa valmistetaan myös Uudessakaupungissa.

 

2 Tesla Model 3

Model 3:n aktiivinen turvavarustelu teki testaajiin vaikutuksen. 94 prosenttia on korkein aktiivisesta turvavarustelusta annettu NCAP-noteeraus. Muutkin prosentit ovat kovat: 96, 86 ja 74 (=350 pistettä). Sähköautoilun teknologiajohtaja Tesla sai uuden sulan hattuunsa.

 

3 Lexus ES

Lexus ES on premium-luokan sedan. Lexus tavoittelee voimakasta kasvua Euroopan-myyntiluvuissaan, mikä arvatenkin lisäsi turvallisuuden painotusta uudessa ES-mallissa. NCAP-pisteitä yhteensä 345 (91, 87, 90 ja 77)

 

4 Volkswagen T-Cross

Volkswagenin pikkumaasturi yllättää sisätilojen väljyydellä ja ajo-ominaisuuksillaan. Mukavat NCAP-pisteet (344) todistavat, ettei turvallisuutta ole ylenkatsottu. Etenkin aikuismatkustajien suoja (97 prosenttia) on huipputasoa.

 

5 Toyota Corolla

Uuden Corollan tyrkkääminen markkinoille oli Toyotan tärkein ponnistus pitkiin aikoihin. Siksi mitään ei haluttu jättää sattuman varaan – kaikkein vähiten auton turvallisuutta. NCAP-pisteitä 342, joten polku on silläkin saralla sileä.

 

5 Audi Q3

Audi tavoittelee 4,5-metrisessä Q3-maasturissaan eleetöntä ajettavuutta ja sisällä pröystäilemätöntä perheauton ilmettä. Noihin lähtökohtiin istuu mainiosti tinkimätön turvallisuus: 342 pistettä ja jaettu viides sija NCAP-pörssissä.

 

5 Toyota RAV4

Toyotan muhkea katumaasturi RAV4 sai ensikoeajoissa kiitosta pienestä kulutuksestaan, sisätiloistaan ja kattavasta turvavarustelustaan. NCAP-suoritus (342 pistettä) todistaa, että suunnittelijat ovat onnistuneet.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .