Takalasiin kaiverrettiin sana "Timo"

Omalle rakkaalle autollekin annetaan usein nimi.  Sen tietää myös autojen nimien tutkimiseen erikoistunut Janne Seppälä. Seppälällä on tällä hetkellä hallussaan yli 3 000 suomalaista ja noin 600 virolaista auton nimeä.

Usein lempinimen synnyttämisessä lähdetään liikkeelle myös auton merkistä, mallista tai ominaisuuksista.

– Oikeammin voisi sanoa ja/tai, sillä eräässä nimityypissä ominaisuuksien ja virallisen nimen esiintuominen voidaan yhdistääkin. Toyota Carinasta voi tulla Narina, jos oletetaan, että mallin muoviosilla oli tapana narista.

Auton virallisesta nimestä liikkeelle lähdettäessä nimeä yleensä muokataan suomalaiseen suuhun sopivammaksi.

– Usein nimessä vaihdetaan äänteitä toisiin, vaikkapa Fordista tulee Voorti. Myös nimen loppua voidaan muokata ja on syntynyt esimerkiksi Mersu, Volkkari ja Masukka. Ominaisuuksista liikkeelle lähdettäessä taas rajana ovat lähinnä kielen tarjoamat sanat ja ihmisten mielikuvitus, Seppälä tarkentaa.

Seppälän mukaan autoja nimeävät ihmiset, joilla on jokin tunne tai suhde autoonsa.

Eniten lempinimiä tutkimuksissa on löytynyt Fordeille, mutta paljon lempinimiä on myös esimerkiksi Ladoille, Saabeille ja Volvoille.

– Ford on tutkimusaineiston kärjessä, koska se on ollut markkinoilla lähes koko 1900-luvun. Paljon nimiä ovat saaneet myös ruotsalaiset ja venäläiset autot, mikä kertonee paitsi autojen laadusta ja yleisyydestä, myös näitä kansoja kohtaan koetuista tunteista.

Outi Pulkkinen hankki itselleen punaisen vuosimallia 2005 olevan Ford Fiestan elokuussa 2010.

Pieni punainen auto sai yllättäen nimen jo viiden päivän jälkeen.

– Ajoin autoni parkkiin Jyväskylän keskustaan. Kun olin lähdössä kaupungilta pois huomasin, että auton takaikkunaan oli kaiverrettu jollain terävällä esineelle sana ”Timo”, Pulkkinen kertoo.

– Ensin harmitti tosi paljon, kun heti joku vahingoitti uutta autoani.

Vähän aikaa harmitustaan nieltyään tapahtunut alkoi jo naurattaa.

– Näin meidän Timo, tuttavallisemmin ”Timppa”, sai nimen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.