Talent-tähdellä ja harrikalla takana 50 vuotta – "meidän yhteinen taival on kestänyt niin ala- kuin ylämäetkin"

Kuutisen vuotta sitten Suomen Talentissa nähty jyväskyläläinen Jouko Luukkonen on pitänyt yhtä harrikkansa kanssa jo 50 vuotta.

– Ostin tämän harrikan vuonna 1967 Vehniältä.  Kaveri oli käyttänyt pyörän sivuvaunua maitotonkkien kuljettamiseen päätien varteen. Siellä oli joku iso mäki, johon kaikki muut pyörät hyytyivät voiman puutteessa. No kaveri kävi Helsingistä ostamassa moottoripyörän, jossa oli Suomen sen ajan suurin 1200-kuutioinen moottori. Pari vuotta kunnostelin ja sitten katsastin tämän vuonna 1969, siitä lähtien meidän yhteinen taival on kestänyt niin ala- kuin ylämäetkin, ylpeä omistaja Jouko Lukkonen kertaa hänen ja pyöränsä vaiheita.

Harley-Davidson sivuvaunullinen moottoripyörä on vuosimallia 1930. 1200-kuutioinen Big Twin Flathead tuotti 28 hevosvoimaa. Peruspyörälle luvattiin huippunopeutta yli 120 km/h, sivuvaunulla ei siihen päästy pienemmän välityksen ja suuremman painon vuoksi.

Luukkosen lättäpää on valmistettu 87-vuotta sitten ja siinä on paljon yksityiskohtia, jotka ovat nykyaikana outoja ja erikoisia. Taka-akselisto on jäykkä, siinä ei ole minkäänlaista jousitusta, jokainen monttu tai nyppylä heilauttaa pyörää kunnolla. Kuskin takapuolituntumaa tiehen vaimentaa leveä satula, joka joustaa noin 10 senttiä alas- tai ylöspäin.

Viimeinen isompi reissu oli kerran vuodessa järjestettävä Harrikka-ralli Ikaalisissa heinäkuussa. Ralli oli järjestyksessään 37. Sattumoisin Jouko Lukkonen ja harrikka ovat olleet mukana 37 kertaa.

Jyväskyläläinen Lukkonen osallistui Talent Suomi-kilpailuun vuonna 2011. Karsinnat ja haastattelut hoidettiin mallikkaasti läpi aina finaaliin saakka. Laulaa hän osasi luonnon lahjana. Lauluja hän oli oppinut Ahvenanmaalaisella M/S Agnetalla seilatessaan toisilta merimiehiltä.

Katso video harrikamiehen mietteistä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .