Tasoristeysturmia yhä liikaa!

Tasoristeysonnettomuuksien kokonaismäärä on vähentynyt, mutta vakavia turmia on sattunut edellisvuosien tahtiin. Tänä vuonna on sattunut kaikkiaan 28 tasoristeysturmaa, joista 27 valtion rataverkolla.

Onnettomuuksissa on kuollut kahdeksan henkilöä eli yhtä paljon kuin viime vuonna yhteensä. Turvallisuutta parannetaan poistamalla tasoristeyksiä, lisäämällä varoituslaitteita sekä valistamalla tienkäyttäjiä tasoristeyksen ylittämisessä.

Onnettomuuksien määrä on laskenut huomattavasti varsinkin yksityisraiteilla. Yhtenä syynä tähän on se, että satamien ja teollisuuslaitosten rautatiekuljetukset ovat vähentyneet selvästi.

Tuttu tasoristeys vaaran paikka


Lähes kaikki onnettomuudet johtuvat tienkäyttäjien virheistä tai piittaamattomuudesta. Tasoristeysonnettomuus sattuu useimmiten kokeneelle autoilijalle tutussa, varoituslaitteettomassa tasoristeyksessä päiväsaikaan.

Yleisiä onnettomuuksien syitä ovat kuljettajan havaintovirhe, liian suuri lähestymisnopeus tai piittaamattomuus STOP-merkistä. Kuvaavaa on, että esimerkiksi vuonna 2008 tasoristeyspuomeja ajettiin rikki 268 kertaa.

Juna ei voi väistää eikä se pysähdy hetkessä. Junan pysähtymismatka 140 kilometrin tuntivauhdista on yli kilometri.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.