Toyotan lupaus piti: Hinnoista katosi useita tuhansia yhdessä yössä

Autoalaa ympäri maailman kiinnostava ja kuohuttava Toyota-jälleenmyynnin uudistus Uudessa-Seelannissa starttasi maanantaina. Keskivertokuluttajaa eniten koskettava seikka eli autojen hinnoittelu ainakin näyttää toimivan Toyotan lupausten mukaisesti.

Toyota-mallien myyntihinnat putosivat roimasti. Suurimmillaan hinnat romahtivat (iso Highlander-maasturi) 9 900 Uuden-Seelannin dollaria eli 5 790 euroa. RAV4:n saa nyt noin 3 000 euroa aiempaa halvemmalla ja pikku-Yarisin hinnastakin lohkaistiin lähes tuhat euroa.

Kun Toyota tiedotti perinteisen jälleenmyynnin lopettamisesta Uudessa-Seelannissa, yhtiö lupasi hintojen laskevan. Perusteena olivat kaupankäynnin välikäsien väheneminen ja myyntiprosessin suoraviivaistaminen.

Huhtikuun alussa käyttöön otetussa uudistuksessa kaikki Uuden-Seelannin jälleenmyyjäliikkeet muuttuivat Toyota-agenteiksi ja perinteiset automyyjät Toyota-asiantuntijoiksi. Kaikki työntekijät ovat kuukausipalkkaisia, eikä myyntiprovisioita enää ole.

Asiakkaat eivät Toyota-ostoksen yhteydessä enää voi neuvotella hinnoista. Uudet Toyotat ja lisävarusteet myydään ainoastaan kiinteällä listahinnalla.

– Teimme pikatahdissa ehkä suurimman autojen myyntiprosessia koskevan muutoksen koko maailmassa. Ei ole kovinkaan uskaliasta ennustaa, että autokaupassa tullaan aika laajalti seuraamaan esimerkkiämme, totesi Toyota Uuden-Seelannin toimitusjohtaja Alistair Davis uusiseelantilaisilla verkkosivustoilla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.