Tuulilasiin kiinnittyvä "takiainen" kuohuttaa: pysäköinninvalvontaan kehitetty uutuuslaite on armoton rahannielijä

Pysäköinti ja ennen muuta pysäköintivirhemaksut kuohuttavat tunteita kaikkialla autoistuneessa maailmassa.

Jos luulit jo nähneesi kaikki mahdolliset pysäköintiin liittyvät riidan aiheet, olet pahemman kerran väärässä. Monissa suurissa kaupungeissa on autoilijoiden mielenrauhaa viime viikkoina horjuttanut uusi pysäköinninvalvonnan käyttämä laite eli The Barnacle (=Takiainen).

Takiainen on voimakkailla imukupeilla tuulilasiin kiinnittyvä laite. Takiaisen saa irti tuulilasista käyttämällä koodia, jonka autoilija saa maksettuaan pysäköintivirhemaksun verkkopalvelun kautta.

Takiaisen repiminen voimalla irti tuulilasista on käytännössä mahdoton ilman lasin rikkoutumista, sanoo laitteen valmistaja. Lisäksi laitteessa on liiketunnistin, joka hälyttää auton liikkuessa Takiainen mukanaan.

Takiaisen käyttöönotto on nostanut suorastaan raivokkaita protesteja Yhdysvalloissa. Sitä pidetään liian järeänä ja välittömästi työläitä toimenpiteitä aiheuttavana välineenä, kun kysymys on vain virheellisestä pysäköinnistä. Lisäksi kaupungit vaativat Barnacle-laitteen palauttamista pysäköinninvalvonnan varikolle tai laitteelle varattuihin laatikoihin. Palauttamatta jätetystä laitteesta auton omistaja/haltija saa uuden maksuvaatimuksen myöhemmin kotiosoitteeseensa.

Esimerkiksi Houstonin yliopiston opiskelijat ovat osoittaneet mieltään Barnaclen käyttöä vastaan. Monet opiskelijat ovat joutuneet maksamaan 920 Yhdysvaltain dollarin (830 euroa) pysäköintivirhemaksun löydettyään Takiaisen tuulilasistaan.

Takiaisen kaltaisen laitteen tulo pysäköinninvalvontaan ei sinänsä ole yllätys. Useissa kaupungeissa on jo pitkään käytetty niin sanottua rengaslukkoa, joka myös estää liikkeelle lähtemisen väärin pysäköidyllä autolla. Suomessa esimerkiksi Kuopio käyttää rengaslukkoa, joka poistetaan vasta, kun 250 euron suuruinen rengaslukon käyttömaksu ja maksamattomat virhemaksut on suoritettu.

Olisikohan Kuopio sopivasti viäräleukainen kaupunki ottamaan Suomessa ensimmäisenä käyttöön myös Takiaisen?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.