Tylyä liikennevalistusta: Tätä röntgenkuvaa ei kannata katsoa aamupalan syöntiä aloitellessa

Suomessakin käydään silloin tällöin keskustelua siitä, mitkä ovat sopivia ja mitkä sopimattomia keinoja liikennevalistuksessa.

Tuorein keskustelu käytiin viime vuoden lopulla, kun poliisi julkaisi videon kuolemaan johtaneesta kaahailusta. Kahden nuoren kuvaamaa videota näytettiin kouluissa osana poliisin antamaa liikennevalistusta.

Poliisiylijohtaja puolusti videon esittämistä sanomalla, että onnettomuuksien estämiseen on löydettävä uusia keinoja. Dramaattiset videot ja kuvat ovat toimiva vaihtoehto.

Nyt sosiaalisessa mediassa kiertää röntgenkuva, jolla halutaan muistuttaa turvatyynyjen kääntöpuolesta. Jopa 350 kilometrin tuntinopeudella auki räjähtävät turvatyynyt voivat tehdä kolaritilanteessa tylyä jälkeä, jos matkustaja ei istu autossa oikein.

Alkujaan Walesin poliisin jakamassa röntgenkuvassa näytetään, mitä eräälle auton etupenkin matkustajalle on tapahtunut, kun törmäyshetkellä hänen jalkansa ovat olleet nostettuina kojelaudan päälle.

Jopa lääketiedettä tuntematon maallikko voi kuvasta päätellä, että matkustajan reistiluu on napsahtanut poikki ja molemmat lonkkaluut ovat kärsineet pahoja vammoja.

Sosiaalisessa mediassa kamalalle kuvalle on tietysti heti keksitty käyttöä. Moni ehdottaa autoilijoille, että jos heillä on jalat kojelaudalle mielellään nostava ystävä, puoliso tai lapsi, kannattaa tämä röntgenkuva kiinnittää johonkin auton hansikaslokeron lähelle. Se muistutus kuulemma toimii 100-prosenttisesti.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.