USA torppaa tylysti automallien tuontilupia: BMW, Jaguar, Audi ja jopa Saab löytyvät kieltolistalta

Viranomaiset listaavat jatkuvasti autoja, jotka ovat liian vaarallisia Yhdysvaltain maanteille.

Moni Yhdysvaltain kansalainen pitää oikeana vapautena sitä, että valtio puuttuu ihmisen elämään mahdollisimman vähän. Mieluummin ei ollenkaan.

Autokaupassa USA ei tunnetusti ole vapaa maa. Autojen maahantuontia valvova NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) lisää pitkään listaansa jatkuvasti automalleja, joiden maahantuonti on kielletty. Lisäksi NHTSA pitää listaa automalleista, jotka saa tuoda maahan vain erikoisluvalla näyttelytarkoituksiin tai harrasteautoiksi ja joilla saa ajaa vain rajoitetun kilometrimäärän vuodessa.

Perustelu maahantuonnin kieltämiseen on lähes poikkeuksetta sama eli auto on liian vaarallinen USA:n liikenteeseen. Osa tyrmäyksistä vaikuttaa kummallisilta, sillä ehdoton tuontikielto on lämätty esimerkiksi yhdelle Skoda Fabian malliversiolle. Samoin esimerkiksi Audi Avant RS2:n, BMW M6:n, Fiat 500:n, Jaguar XJ220 S:n, Porsche Carrera 911:n ja Toyotan Supran tietty malliversio vaarantaisi Amerikan liikenneturvallisuuden.

NHTSA on ollut kovin tarkkana. Sen kirveen alle on jäänyt muun muassa Saab 9-5 Sportcombi, joita Saab ehti ennen vuoden 2012 konkurssiaan tehdä vain 35 yksilöä.

Pääosin NHTSA:n kieltämät autot ovat esimerkiksi kiinalaisia, intialaisia tai brasilialaisia eli samoja automalleja, joille myös EU on kehnon turvallisuuden vuoksi sanonut ei.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.