USA:n halutuin auto on valmistajalleen raskas riippakivi

Fiat 500e on automalli, jonka ansioluettelo on harvinaisen lyhyt, mutta suosio käsittämättömän suuri.

Autoalan tutkimuksia tekevä amerikkalaisyhtiö iSeeCars selvitti äskettäin, mitkä käytettynä myytävät autot siirtyvät myyjiltä nopeimmin uusille omistajille USA.ssa. Selvitys ei ollut mikään raapaisu, sillä aineistona oli pitkälti yli kaksi miljoona tämän vuoden tammi-syyskuussa tehtyä kauppaa.

Tilaston suhteellisen selvä ykkönen ei ollut yllätys amerikkalaisille, mutta eurooppalaisen on pakko vilkaista tilastokärki vielä toisenkin kerran. Käytetyistä automalleista vilkkaimmin lähtee USA:ssa asiakkaan mukaan Fiat 500e. Etenkin USA:n länsirannikolla on jälleenmyyjillä pitkiä jonotuslistoja myyntiin tuleville Fiat 500:n täyssähköversioille.

Mutta miksi juuri Fiat 500e viedään kauppiailta käsistä?

Täyssähköinen Fiat 500 on monin tavoin erikoinen auto. Sitä ei myydä Euroopassa, ja se on saanut autotoimittajilta rajua kritiikkiä. Autoja on kutsuttu korjattavaksi kolme kertaa. Toimintasäde täydellä latauksella on vain 130 kilometriä. Lähtöhinta on noin 33 000 dollaria eli 28 000 euroa, mikä on Yhdysvalloissa paljon.

Moni muistaa lisäksi Fiat Chryslerin pääjohtajan Sergio Marchionnen letkautuksen eräässä lehdistötilaisuudessa.

– Toivon, ettei kukaan osta Fiat 500:n täyssähköistä versiota. Jokainen myyty auto merkitsee meille 14 000 dollarin (12 000 euroa) tappioita, sanoi Marchionne.

Fiat Chrysler nielee tappiot, koska esimerkiksi Kalifornian osavaltion säädösten mukaan konsernilla on oltava myynnissä nollapäästöisiä automalleja. Muussa tapauksessa se saisi myydä Kaliforniassa vain tietyin rajoituksin muita automerkkejään eli esimerkiksi Alfa Romeota, Chrysleriä, Ferraria, Jeepiä, Lanciaa ja suosittua Ram-avolavaa.

Fiat 500e:n suosioon on kaksi syytä ylitse muiden. Jokainen uuden Fiat 500e:n ostaja on saanut Kalifornian osavaltiolta yli 10 000 dollarin energiatuen autohankintaansa, ja käytettynä ostamistakin on tuettu. Lisäksi Fiat 500e:stä on tullut korkeateknologian ja innovaatioiden Kaliforniassa trendiauto, jonka hyvin koulutetut tietotekniikka-ammattilaiset haluavat.

Fiat 500e:n jälkeen kakkosena iSeeCarsin listauksesta löytyy BMW i3 Rex eli niin sanotulla matkanjatkajalla varustettu BMW:n pieni sähköauto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.