Uskomaton uusi Panda – jos tämä toteutuu, Fiat ihan häpeilemättä mullistaa automaailman

Fiat Chrysler Automobiles (FCA) on kertonut, että sen jo useissa tapahtumissa vilauttama Fiat Centoventi -konseptiauto muuttuu täyssähköiseksi Panda Electriciksi.

Panda Electric sisältää ideoita, jotka ovat sähköistyvässä automaailmassa ennennäkemättömiä.

Täyssähköisen Pandan vihjataan tulevan tuotantoon uudella, kuluttajan valinnan mukaan varioitavalla akkuteknologialla. Mitä vähemmän akustossa on kilowattitunteja, sitä halvempi on auton hankintahinta.

Pienimmällä ajoakulla Panda Electricin toimintamatka on 100 kilometriä. Tämä versio on suunniteltu puhtaasti lyhyiden matkojen cityajokiksi.

Toiseksi pienimmässä vaihtoehdossa Pandan akusto tuplataan, mikä merkitsee toimintasäteelle vastavaa kasvua. Toimintamatka on nyt 200 kilometriä.

Fiatin mukaan Panda Electriciin on maksimissaan mahdollista asentaa viisi identtistä akkuyksikköä, mikä nostaisi oimintamatkan jo 500 kilometriin.

Fiatin mukaan sähkö-Pandan suunnittelun teema on "edullinen mutta päheä". Kuva: FCA Automobiles

Valmistajan mukaan akkukapasiteettia on helppo lisätä, jos kuluttaja alkaa tuntea tarvetta toimintamatkan kasvattamiseen vaikkapa auton käyttätarkoituksen muuttumisen vuoksi. Uuden akkuyksikön asentamisesta on myös tarkoitus tehdä nopea toimitus – se ei kuulemma tule viemään täyttä tuntiakaan.

Vaikka Fiat ei vielä kerro mitään sähkö-Pandan latausajoista ja -vaihtoehdoista, se vetää hihastaan vielä yhden valtin. Fiatin mukaan keulaan sijoitettu latauskaapeli on käytön jälkeen kelattavissa kaapelille varattuun koteloon. Näin latauskaapeleita ei tarvitse kuljetella irrallisina esimerkiksi takakontissa.

– Aikomuksemme on tehdä täyssähköinen käyttöauto, joka on kuluttajien saatavilla vastaavien polttomoottoriautojen hinnalla, toteaa Fiatin toimitusjohtaja Olivier Francois.

Sähköauton sisälle Fiat lupaa pelkistettyä trendikkyyttä ja lisävarusteina erilaista autosta mukaan otettavaa tekniikkaa - esimerkiksi Bluetooth-kaiuttimen ja Go-Pro -kameran. Kuva: FCA Automobiles

Suunnittelun pohjana on Fiat-pomon mukaan ABC-ajattelu eli affordable but cool (= edullinen mutta päheä).

Sähkö-Pandan resepti kuulostaa huikealta. Kun katselee kuvia Centoventi-koemallista, tulee toki mieleen monta kysymystä ja epäilyn aihetta. Miten esimerkiksi viisi suurta akkuyksikköä istuisi tuohon koriin?

Ehkäpä myös FCA:n ja PSA:n tuleva fuusio on tuomassa Fiatiin notkeita sähköisiä ratkaisuja. PSA:llahan jo on muun muassa halpa sähköinen citykärry Citroën Ami.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.