Uuden auton kauppa purkautuu aniharvoin

Kuluttajariitalautakunta sai viime vuonna 587 autojen kauppaa koskenutta valitusta. Uusista autoista kiisteltiin harvoin, sillä käytännössä kaikilla automerkeillä on vähintään kahden vuoden takuu. Sen sijaan käytettyjen autojen kauppa sekä autojen huollot ja korjaukset aiheuttavat riitoja.

Uusi kuluttajaviranomaisia työllistävä autoilun alue on yksityinen pysäköinninvalvonta, josta tulee vuosi vuodelta enemmän valituksia.

Yllättävän suuri osuus riidoista syntyy kahden yksityishenkilön tekemästä autokaupasta. Ne ovat myös kiperimpiä tapauksia, sillä kuluttajansuojalaki antaa autokaupassa suojaa vain elinkeinonharjoittajan ja yksityishenkilön välille.

Kuluttajaoikeusneuvoja Aulis Koivistoinen kehottaakin hakemaan ammattilaisen lausunnon auton kunnosta, jotta kesäautopettymyksiä ei tulisi. Kuntotarkastuksen saa muutamalla kymmenellä eurolla esimerkiksi katsastusasemalta. Rekisteröidyissä autokaupoissa tarkastus on usein jo valmiiksi tehty.

Uuden auton kaupan purkaminen on harvinaista. Sitä ennen kuluttajan pitää hyväksyä myyjäliikkeeltä useita korjausyrityksiä, Koivistoisen mukaan jopa kymmenen yritystä korjata auto on aivan hyväksyttävää.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.