Uuden diesel-Mersun käyttökulut yllättävät

Uuden auton todellisista kustannuksista näkee laskelmia silloin tällöin. Tässä yksi arkielämän laskelma, jossa senttiäkään ei ole jätetty ynnäämättä.

Laukaalainen Jussi Marin jäi eläkkeelle viisi vuotta sitten. Eläkepäivien aluksi hän osti uuden C200 Mercedes-Benzin.

Jo aiemmin työssään oli automaatioinsinööri Marin tarvinnut autoa. Työ- ja yksityisajojen taulukointiin sekä kilometrikorvausten ja polttoainekulujen laskemiseen hän käytti excel-taulukkoa.

Samaista taulukkoa hän käyttää yhä yksityisajojensa tarkkailuun. Nyt hän seuraa uuden auton käyttökuluja. Viidessä vuodessa on kertynyt 128 700 ajokilometriä eli noin 25 800 kilometriä vuodessa. Se on selvästi enemmän kuin suomalaisen keskimääräinen ajosuorite.

Kun auton polttoaine- ja huoltokulut, verot ja vakuutukset lasketaan yhteen, on käyttökuluja kertynyt kilometriä kohti 17 senttiä. Keskimääräinen kulutus on 6,36 litraa sadalla kilometrillä.

Marin ei tarvinnut auton ostoon lainaa. Viisi vuotta sitten hän maksoi C200 Mersustaan 44 500 euroa. Nyt arvo on pudonnut noin 22 000 euroon. Kun kustannuksiin otetaan mukaan auton hankintahinta, kulut ovat 34 senttiä kilometriltä eli yhdeksän senttiä vähemmän kuin verohallinnon määrittämä kilometrikorvaus vuodelle 2014. Marinin kulut ovat yllättävän pienet verrattuna moniin julkisuudessa esitettyihin lukuihin.

Uuteen autoon päätyminen oli Marinin mielestä tunnejuttu.

– Halusin ostaa uuden Mersun, sillä entinenkin oli C-sarjan Mersu, eikä siinä vikoja ollut. Hyvä ja luotettava auto. Näin vanhemmiten arvostaa uuden auton mukavuutta. En esimerkiksi vaihtaisi enää nykyistä automaattivaihteista autoa keppivaihteiseen. Kun on vielä vakionopeudensäädin, ei paljon tarvitse edes kaasua painaa, sanoo Marin.

Uuden auton kulut 2009-2014:

Yhteensä 21 862 euroa = 0,17 e/km (polttoaine 50 %, huolto 23 %, verot 14 % ja vakuutus 13 %).

Hankintakulut (Mercedes-Benz C 200 CDI A, diesel):

Hinta 44 500 euroa (vuonna 2009).

Nykyinen arvo 22 000 euroa.

Auton arvon aleneminen 4 500 e/vuosi.

Kulut yhteensä, kun auton hankintahinta on laskettu mukaan: 0,34 e/km.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.