Valovikojen määrä on kasvussa

Kolmanneksessa autoista löytyy katsastuksen yhteydessä valovikoja. Niiden korjaaminen jää usein autoilijan omalle vastuulle, sillä pelkkien valovikojen vuoksi autoa ei aina kutsuta jälkitarkastukseen.

Asiaan on kiinnittänyt huomiota A-Katsastus -yhtiö. Se muistuttaa autoilijoita toimivien ajovalojen merkityksestä yleiselle liikenneturvallisuudelle erityisesti pimeänä vuodenaikana.

A-Katsastuksessa on katsastettu kuluvana vuonna yli miljoona ajoneuvoa. Näissä katsastuksissa havaittiin yhteensä lähes 400 000 valoihin liittyvää vikaa. Eniten liikenneturvallisuuteen liittyviä vikoja löytyi lähivaloista ja niiden suuntauksesta, seuraavaksi lisävaloista ja sen jälkeen jarruvaloista, suuntavaloista, seisontavaloista ja takavaloista.

Valovikojen määrä on ollut nousussa 2000-luvulla. Kevyen kaluston kohdalla havaittiin vuonna 2000 valovikoja 33 kappaletta jokaista sataa katsastusta kohti. Vuonna 2009 valovikoja on ollut keskimäärin 39 jokaista sataa katsastusta kohti.

Valoista annetaan pääsääntöisesti korjauskehotuksia, joita sallitaan katsastuksen yhteydessä enintään kolme kappaletta saman ajoneuvon kohdalla. Muita kehotuksen aiheita voivat olla esim. lasit ja peilit.

Korjauskehotuksista jää aina rekisteröintitodistukseen pysyvä merkintä, joka poistuu vasta seuraavan katsastuksen yhteydessä, kun vika todetaan korjatuksi. Tästä poiketen ajoneuvo hylätään, jos lähivalaisimet, takavalot tai jarruvalot eivät toimi ollenkaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.