Valtteri Bottas: Käytän aina kypärää myös kilparatojen ulkopuolella

Turvassa tiellä -ohjelma luottaa huippu-urheilijoiden antamaan esimerkkiin sanansaattajina. Kampanjan tukena on tunnettuja henkilöitä, jotka antavat julkisia liikenneturvallisuuslupauksia. Punaisena lankana ovat FIA:n 12 kultaista tieliikennesääntöä. Poimimme urheilijoiden ajatuksia liikenteestä Turvassa tiellä -ohjelman kampanjasivuilta.

Esapekka Lappi ajaa rallin MM-sarjaa Toyotan tehdastiimissä vielä hetken. Ensi vuonna työnantajaksi vaihtuu Citroën. Kuljettajan uran huippuhetkiin kuuluu voitto Jyväskylän MM-rallissa 2017.

Lappi on ollut Turvassa Tiellä -ohjelman kummikuljettaja kampanjan alusta asti. Hän lupaa noudattaa liikenteessä nopeusrajoituksia, ja kehottaa muitakin tekemään saman lupauksen.

– Henkilöauto on ihan eri asia kuin ralliauto. En itsekään pysty hallitsemaan sitä yhtä hyvin kuin ralliautoa. Vaikka taidot tuntuisivat kuinka hyviltä, ei liikenne ole koskaan oikea paikka ajaa kovaa. Jos tuntuu, että kaasujalka painaa, voi siirtyä suljetuille ja valvotuille harrastepaikoille tai kilpateille testaamaan.

 

Formula 1 -kuljettaja Valtteri Bottaksen työmaalla ajetaan jopa 400 kilometrin tuntivauhtia. Kypärän käyttö kuuluu hänen arkeensa, mutta myös vapaa-aikaan.

Bottas haluaa suojella päätään, sillä hän tietää riskit. Pään vaurioista toipuminen kestää kauan tai niistä ei ehkä toivu koskaan.

Vauhdin ammattilainen lupaa käyttää kypärää myös kilparatojen ulkopuolella.

– Käytän kypärää aina, kun ajan maastopyörällä, maantiepyörällä, prätkällä, mönkijällä ja moottorikelkalla. Se ei ole todellakaan noloa. Se todistaa, että olet kova jätkä, koska välität itsestäsi, omasta terveydestä ja tulevaisuudesta.

 

Suomen ampumahiihdon kirkkain tähti Kaisa Mäkäräinen on sitä mieltä, että liikenteessä isoimmat ongelmat aiheutuvat ihmisten kiireestä. Kun autossakin tehdään monta asiaa, sometetaan ja yritetään olla supertehokkaita, jää tärkeämpien asioiden, kuten liikennesääntöjen ja ympäristön huomioiminen vähemmälle.

– Se mättää eniten, ei niinkään se, etteikö liikennesääntöjä tunnettaisi.

Mäkäräisen kultainen sääntö kuuluu ”noudatan liikennesääntöjä”.

– Liikennesäännöt eivät ole pelkkiä merkkejä tauluissa, vaan jatkuvaa reagointia, oman nopeuden tarkkailua ja muiden huomioimista.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .