Viitaniemen liikennepuisto opettaa turvallista liikkumista – Välillä aikuiset näpräävät ratissa kännyköitään, vaikka säännöt koskevat myös heitä

Liikennepuistossa ehtii vielä viikon verran opetella sääntöjä turvalliseen liikkumiseen. Viitaniemessä sijaitseva koko perheen puisto sulkeutuu 7. elokuuta, kun koulujen syyslukukausi alkaa.

Heinäkuun viimeisenä lauantaina ensimmäiset innokkaat odottavat jo puiston aukeamista kello 10.

Mikko Lehtinen on saapunut tyttäriensä, 8-vuotiaan Venlan ja 2-vuotiaan Martan, kanssa. Kolmikko tuli polkupyörillä, Martta isänsä peräkärryssä, mutta Venla kulkee jo omalla pyörällä.

– Venla on käynyt täällä aiemminkin. Nyt kerrataan liikennesääntöjä ja onhan tämä kivaakin, sanoo Mikko Lehtinen.

Martta ei yllä vielä isoimpien polkuautojen polkimille, mutta nelipaikkaisella polkuautolla voi huristella koko perhe. Pian siskokset vaihtavat kaksipaikkaiseen autoon ja isä jää seuraamaan sivusta.

Liikennepuisto kuuluu myös Esa Tiilikaisen ja poikansa Oton hauskoihin kesätekemisiin. 4-vuotias Otto polkee autolla risteysalueelle isänsä opastamana. Kun toimittaja kyselee, että mitä on tullut opittua, Otto empii. Isä vastaa, että suojatiellä pitää katsoa, käveleekö siellä ihmisiä.

– Mä tiedän jo sen!, heittää Otto ratin takaa ja matka jatkuu.

 

Jyväskylän kaupungin ylläpitämä liikennepuisto täytti viime vuonna 50 vuotta. Anni Tillgren ja Anni Tarvainen ovat puistossa töissä ohjaajina toista kesää. He kertovat, että moni kävijä muistelee menneitä aikoja ja ihmettelee, kun puisto on säilynyt 1960-luvulta lähtien.

Maksuton liikennepuisto on perheiden suuressa suosiossa. Päivittäin on satoja ja kesän aikana tuhansia kävijöitä.

– Emme ole laskeneet kävijöiden määrää, mutta meillä on jo yksi vieraskirja täynnä ja toinen menossa, näyttää Tillgren.

– Kirjassa on tuttuja nimiä viime kesältä. Täällä viihdytään eväiden kanssa montakin tuntia, lisää Tarvainen, joka muistaa itsekin käyneensä puistossa pikkutyttönä.

Liikennepuistossa on monenlaista ajokalustoa yksin, kaksin ja nelistään ajettaviksi. Kalustoa säilytetään tallissa, jonka seinillä on myös menneiden vuosikymmenten polkuautoja.

Puistossa on pienoiskokoinen liikenneympäristö suojateineen, liikennevaloineen ja ryhmittymiskaistoineen ja jopa biokaasun tankkausasema.

Aitoa on myös se ikävä seikka, että myös polkuautojen ratissa aikuiset näpräävät kännykköitään.

– Vanhempia koskevat täällä samat säännöt kuin lapsiakin. Kypärä pitää olla päässä ja kännykät pois ajaessa, vinkkaavat liikennepuiston ohjaajat.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .