Voiko käsivalinnalla hajottaa automaattivaihteiston?

Lukija epäilee, että manuaalisesti vaihtamalla voi aiheuttaa ison laskun.

Autotoimituksen alkuviikon lukijakysymys on yllättävä. Vanhempi herrasmies haluaa tietää, uskaltaako henkilöauton automaattivaihteiston todella ohittaa käyttämällä vaihteiston käsivalitsimia. Hänen upouudessa autossaan tällainen mahdollisuus on, mutta mitäpä jos manuaalinen vaihtaminen hajottaa koko vaihteiston, tuskailee lukija.

Kilautamme täten asiantuntijalle.

– Vaikka kysymyksestä ei ilmene auton merkki tai muitakaan täsmätietoja, uskallan vakuuttaa, että käsivalinnan käyttäminen ei vahingoita mitään. Uusissa automaattivaihteisissa autoissa on usein myös manuaalinen vaihdetoiminto. Käsivalinta on niissä niin hyvin suojattu, ettei ajotilanteeseen sopimatonta pykälää edes voi valita, sanoo Veljekset Laakkonen Oy:n Jyväskylän-toimipisteen huoltopäällikkö Jani Nieminen.

Vanhemman herrasmiehen utelu sisälsi jatkokysymyksen. Miksi ylipäänsä pitää olla mahdollisuus käsivalintaan, kun vaihteisto on automaattinen.

– Se on lisähyödyke kuluttajalle, eräänlainen ylimääräinen ominaisuus. Kuski voi pakottaa tietyn vaihteen päälle vaikkapa liukkaalla pikkutiellä, jossa voi talvella jäädä helposti jumiin, sanoo Nieminen.

Jani Nieminen antaa kysyjälle pienen vinkin.

– Jos autoa ostaessa tällaiset asiat ovat jostakin syystä jääneet epäselviksi, suosittelisin pistäytymään auton myyneessä liikkeessä. Siellä neuvotaan asiakasta mielellään, Nieminen opastaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.