Voiko katsastaja hylätä auton likaisuuden vuoksi?

Britanniassa julkaistaan määräaikaiskatsastuksista samantapaisia vikatilastoja kuin Suomessa. Britit kuitenkin tilastoivat hylkäysprosenttien ja -syiden lisäksi yhden asian, josta Suomessa ei puhuta. Brittitilastoista näkyy, kuinka monta autoa on käännytetty pois katsastusasemalta ilman mitään toimenpiteitä. Autoa ei näissä tapauksissa ole suostuttu lainkaan katsastamaan.

Peräti 2 416 autoa ei viime vuonna Britanniassa päässyt katsastukseen, koska ne olivat liian likaisia. Seuraavaksi yleisimmät syyt olivat puuttuvat tai itse tehdyt rekisterikilvet.

Joutuuko Suomessa käännyttämään autoja pois katsastuksesta likaisuuden vuoksi tai merkitsemään sen hylkäysperusteeksi, Meidän Katsastus Oy:n Jarno Viinikainen?

– Eipä ole yli 20-vuotisen katsastajan urani aikana tullut sellaista tilannetta. Joskus lunta ja jäätä sulatellaan pois, mutta niin likaista autoa en ole kohdannut, ettei sen teknistä toimivuutta olisi voinut tutkia. Periaatteessa toki korjauskehotuksen voisi antaa, jos vaikkapa merkkivaloja ei lian takaa kunnolla näkyisi.

– Silloin tällöin autoissa on niin paljon tavaraa, että tekisi mieli siitä huomauttaa. Jos tavarat eivät kuitenkaan ole millään tavalla vaaraksi, ei sekään katsastajalle varsinaisesti kuulu, sanoo Viinikainen.

Suomalaisissa taitaa siis yhä elää takavuosien herranpelko katsastusinsinöörejä kohtaan.

– Tuskin nyt mitään pelkoja on. Suomalaiset vain ovat ystävällistä väkeä ja tulevat katsastukseen mieluummin suoraan autopesulasta kuin törkyisen auton kanssa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.