Voiko polkupyörässä olla jopa liikaa valoja?

Mikä tuolla vilkkuu ja välkkyy ja onko se menossa vai tulossa?

Kun Suomi koristautuu joulusesonkiin, syttyvät tuhannet valot hämärtyvässä illassa. Tässä jutussa ei oteta kantaa siihen, minkä värisiä valoja kannattaa ripustaa parvekkeelle, että ne eivät ärsytä naapuria. Sen sijaan annamme vinkkejä siihen, miten loistaa hyvin ja välkkyä viisaasti liikenteessä.

Fiksut jalankulkijat ja polkupyöräilijät varustautuvat heijastimilla ja valoilla. Värikkäistä ja vilkkuvista ledivaloista on tullut suosittuja, vaan entä jos tuloksena on liikkuva joulukuusi? Kysyimme asiantuntijoilta, voiko valoja olla jopa liikaa ja vääränlaisia.

Liikenneturvan yhteyspäällikkö Leena Piippa arvioi, että yleisimmin kävelijöiden ja pyöräilijöiden ongelmana on puutteellinen näkyvyys kuin liiallinen loiste. Jalankulkijoiden käyttämien ledivalojen toimivuudesta tai häiritsevyydestä ei Piipan tietoon ole tutkimustuloksia.

– Yleensä jalankulkijoiden värikkäät ledivalot ovat aika heikkotehoisia, eivätkä siten ainakaan häikäise kovinkaan helposti.

Polkupyörien valot ovat herättäneet enemmän mielipiteitä. Liikenneturvan kyselyssä yli puolet vastaajista oli sitä mieltä, että pyöränvalon pitäisi olla kiinteästi palava eikä vilkkuva.

– Osa ihmisistä kokee vilkkuvalon erottuvan paremmin, osaa vilkkuminen ärsyttää. Vilkkuvan valon etenemistä ja etäisyyttä voi olla vaikeampi arvioida kuin kiinteästi palavan valon, sanoo Piippa.

Jyväskylän Pyöräilyseura ry:n puheenjohtaja Teemu Tenhunen kehottaa pyöräilijöitä selkeisiin valovalintohin, sillä sekalainen setti valoja johtaa helposti vääriin tulkintoihin.

– Valoja voi olla liikaakin, jos niitä on useammalla värillä ja välkkyviä. Vilkkuvia valoja en laittaisi fillareihin, ne voivat vaikeuttaa muiden havainnointia pyörän kulkusuunnasta ja siitä, mikä väline tiellä liikkuu.

Laki määrää, että pyörässä pitää olla eteenpäin valkoista tai vaaleankeltaista valoa näyttävä valaisin hämärän hiipiessä.

– Punainen takavalo on erittäin suositeltava ja jatkossa tulossa myös pakolliseksi, lisää Tenhunen.

Missä tahansa punaista valoa ei kannata käyttää edes joulun kunniaksi. Värillä on väliä, nimittäin liikenteessä käytettävissä valoissa on tietty logiikka, kuten Trafin johtava asiantuntija Jussi Pohjonen muistuttaa.

– Valojen väreistä pystytään päättelemään ajoneuvon kulkusuunta. Eteenpäin näyttävät valaisimet ovat valkoiset tai vaaleankeltaiset ja takavalot punaiset.

Pohjonen kannustaa liikenteessä kulkijaa miettimään, minkälaiset valot ovat tarkoituksenmukaisia. Tärkeintä on nähdä ja tulla nähdyksi.

– Jalankulkijalle heijastin on minimivarustus, mutta monissa tilanteissa pieni pattereilla toimiva valo parantaa näkyvyyttä. Lemmikin ulkoiluttajan kannattaa muistaa myös eläimen havaittavuus. Valopanta tai heijastinvaljaat parantavat huomattavasti näkyvyyttä, samoin pitkä juoksuhihna kannattaa merkitä, vinkkaa Pohjonen.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .