Volvon kuorma-auto tunnistaa vaarat etukäteen

Kuorma-autojen liikenneturvallisuus paranee roimasti, kun Volvon valmistamat kuorma-autot "opetetaan" tunnistamaan vaaratilanteet ennen kuin kuljettaja havaitsee ne. Viime viikolla yhdeksän autovalmistajaa esitteli testiradalla Saksassa, kuinka ajoneuvot pystyvät uuden tekniikan avulla lukemaan ympäristöään.

Ideana on saada ajoneuvot kommunikoimaan keskenään. Näin kuljettaja saa viestin esimerkiksi tilanteista, joissa seuraavan mutkan takana on tietyö, nopeasti liikkuva ajoneuvo lähestyy takaa, henkilöauto on pysähdyksissä keskellä tietä tai tieosuus muuttuu jäiseksi.

- Uuden viestintäteknologian avulla kuljettajaa voidaan varoittaa nopeasti mahdollisista vaaroista ja siten välttää ongelmat helpommin. Teknologia avaa aivan uusia mahdollisuuksia onnettomuuksia ehkäiseville ratkaisuille, sanoo Lars-Göran Löwenadler, Volvo Trucksin turvallisuustyöstä vastaava johtaja.

C2C-CC -projektissa on jo pitkään valmisteltu tekniikkaa, jossa ajoneuvot voivat kommunikoida keskenään ja saada viestejä ympäristöstä.

Hankkeessa on mukana yhdeksän henkilöautovalmistajaa. Kuorma-autoihin järjestelmän on ottamassa vain Volvo, joka on kehittelyssä jo pitkällä.

- Pyrimme luomaan perustan entistä paremmalle turvallisuudelle, ei vain Volvon kuorma-autojen kuljettajille vaan kaikille tienkäyttäjille Euroopassa, sanoo Löwenadler.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.