Yamahan Niken on outo moottoripyöräksi: kolmipyöräinen "jammu" ei pysy itsestään pystyssä – katso video koeajosta

Yamaha Niken -moottoripyörässä on kaksi etupyörää 41 sentin päässä toisistaan ja yksi takapyörä. Silti se kupsahtaa kyljelleen, jos jalkaa ei laita maahan tueksi. Sitä ajetaan kuin tavallista moottoripyörää: kurveissa kallistetaan reilusti sisäkurvin puolelle.

Toinen etupyörä on lisätty, koska kaksi pyörää antaa kurveissa erinomaisen pidon. Kaarreajo on myös turvallisempaa kuin yksipyöräisellä. Samoin tienpinnan uurteet ja asfaltilla oleva hiekka eivät haittaa niin paljon kuin yhdellä etupyörällä ajettaessa.

Uusi Niken on edestä ihmeellisen näköinen. Kaksi pyörää, neljä etujousituksen putkea totutun kahden sijaan. Kaksi putkea toimii jousituksen tavoin ja kaksi muuta pitää etupyörät linjassa ajon aikana. Kaksi etupyörää tuo melkoisesti leveyttä pyörän etupäähän, ja ohjaustanko on leveä kuin enduropyörässä konsanaan.

Liikkeelle lähtö on kuin tavallisella kaksipyöräisellä. Ripaus kaasua, kytkin ylös ja sitten mennään. Ohjausta pystyy kääntämään heti lähdön jälkeen. Hitaassa vauhdissa huomaa pyörän painavuuden.

Nikenin positiivinen kurvikäytös muutti koeajosuunnitelmat. Moottoritiellä ja kaupungissa ajelut saivat jäädä. Vanha Jyväskylä-Laukaa tie korkeuseroineen ja tiukkoine kurveineen on paras testirata Yamahalle.

Reilun 45 asteen kallistuskulma ja eturenkaiden uskomaton pito sallivat reippaan ajon mutkiin. Pysähtyvyydestä huolehtii kaksi jarrulevyä. Eturenkaiden pito tuntuu jarrutuksessakin: takapyörä pyrkii nousemaan ilmaan.

Painoa pyörällä on 263 kiloa. Moottorina toimii kolmisylinterinen 115-hevosvoimainen rivimoottori. Mikään tykki ei uusi Yamaha ole, mutta kyllä takapyörän saa halutessaan sutimaan.

Ajaminen Yamaha Nikenillä on hienoa ja vaivatonta. Murheet unohtuvat ja ajamisen ihanuudesta nauttii. Maantien kurveissa huomaa yhä kaipaavansa ajamisen riemua.

 

Tekniset tiedot:

Moottoori: 3-sylinterinen, 4-tahtinen

Sylinteritilavuus: 847 cc

Teho: 115 hevosvoimaa (84,6kW)

Vääntö: 87,5Nm

Vaihteisto: kuusi vaihdetta

Istuinkorkeus: 82 senttiä

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .