Yhä useampi vene kolahtaa karille

Veneitä ajetaan karille aikaisempaa useammin. Karilleajot lisääntyivät lähes 15 prosenttia viime touko-elokuussa. Yksi syy lisääntyneisiin vahinkoihin saattaa olla liika luottamus teknisiin apuvälineisiin.

Veneille aiheutuneista vahingoista karilleajot ovat yleistyneet eniten. Ne ovat myös yleisin venevakuutuksesta korvattava vahinko. Korvauspäällikkö Mikko Vaitomaa If Vahinkovakuutusyhtiöstä arvioi, että syy karilleajojen lisääntymiseen löytyy ruorin takaa.

- Pohjakosketuksia syntyy vesillä toisinaan, mutta näin voimakas karilleajojen yleistyminen viittaa kartanlukuvirheiden yleistymiseen. Taustalla saattaa olla myös lisääntynyttä riskinottoa sekä aiempaa enemmän kokemattomampia veneilijöitä.

Vaikka tekniset apuvälineet kuten karttaplotterit helpottavat navigointia, Vaitomaa muistuttaa, ettei tekniikkaan kuitenkaan kannata luottaa sokeasti.

- Jokaisen vesillä liikkujan on pidettävä yllä perinteisiä navigointitaitoja riippumatta käytössä olevasta tekniikasta. Veneestä pitää löytyä kompassi ja ajantasainen kartta, ja niiden avulla pitää myös tarvittaessa löytää turvallisesti kotisatamaan, Vaitomaa sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.