Amerikan herkkuja

Suomen linnusto käsittää tätä kirjoitettaessa 472 eri luonnonvaraisena havaittua lajia. Osa lajeista on satunnaisia harhailijoita, joita ei pesi lähelläkään meitä. Lintuharrastajista osa on ottanut osaksi harrastusta bongaamisen, jonka tarkoituksena on havaita mahdollisimman monta lintulajia. Aika ja havaintoalue vaihtelee melkoisesti harrastajan omasta kiinnostuksesta riippuen. Toisille reviiri on kasvanut kotimaata suuremmaksi ja lintuhavaintoja kerätään vaikkapa Euroopan laajuisesti. Euroopassa tavataan melko usein harhailijoita myös muista maanosista. Mantereen äärirajoilla myös pesii joitakin lajeja, joiden pääasiallinen levinneisyysalue on aivan muualla. Kesäkuussa itselläni oli viikon ajan mahdollisuus tutustua Islannin luontoon ja samalla myös sen lintuihin.

Islannissa on mahdollisuus tavata muutamia pääasiassa Pohjois-Amerikassa pesiviä lintuja. Lintukuvaajan kannalta Islanti on mukava paikka. Lintuja on paljon eivätkä ne ole erityisen arkoja. Virta-alli on paikallinen erikoisuus, joka on varmasti jokaisen lintukuvaajan toivelistalla. Laji ei ole Islannissa muuttolintu, joten se harhautuu harvoin muualle Eurooppaan. Se on näyttävä koskissa viihtyvä sorsalintu, joka on tavattu kerran Suomestakin. Amerikantelkkä on nimensä mukaisesti Euroopassa epätavallinen laji. Islannissa se on kuitenkin melko tavallinen. Laji viihtyy parhaiten järvillä, mutta on siellä hankalasti kuvattavissa. Pienillä lammilla pesivät linnut ovat kuvaajan kannalta paljon miellyttävämpiä. Muutamilla lammilla pesii kaakkurien ohella amerikanjääkuikkia. Nämä linnut ovat kohtalaisen arkoja ja kuvaaminen lähietäisyydeltä ei aina onnistu ilman piiloa. Amerikanjääkuikkia tavataan toisinaan harhautuneina myös Suomessa.

Kokonaisuutena Islannin linnusto on kotimaista vähälajisempi, mutta muuten sitäkin mielenkiintoisempi. Varisten ja harakoiden puute on aluksi outoa, mutta niiden sijaan näkee meillä eksoottisia merilintuja. Viikon lajimääräksi tuli 65, joka käsittää suurimman osan peruspesimälajistosta. Pari sikäläistä harvinaisuuttakin osui kohdalle. Retken parhaat havainnot olivat suomalaisittain tavalliset räystäspääsky ja harmaahaikara. Kamerakaluston rahtaaminen ei tuottanut mitään ongelmia. Paikallinen lentoyhtiö salli ylimääräisen kymmenen kilon kamerarepun ilman lisäveloitusta – todella poikkeuksellista palvelua nykypäivänä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.