Amiraali on oikea muuttoperhonen

Amiraali on meillä säännöllisesti tavattava vaeltajaperhonen. Sen tunnistaa helposti etusiipien punaisista juovista. Lajin siipiväli yltää viiteen senttiin.

Aikuiset perhoset vaeltavat keväällä Afrikan pohjoisosista Eurooppaan lisääntymään. Suomeen asti alkukesällä ulottuva vaellus mahdollistaa meillä kehittyvän kesäsukupolven.

Lämpiminä vuosina tämä kesäsukupolvi voi esiintyä runsaslukuisena heinäkuun lopulta alkaen. Hyvänä lentäjänä amiraalia on tavattu koko Suomessa, joskin etelässä yksilömäärät ovat suurimmat.

Keski-Suomessa amiraalista on 2000-luvulla tullut jokavuotinen ja melko tavallinen vierailija. Runsaana amiraalivuonna perhosia on paljon ja niitä voi löytää suurin joukoin koivujen mahlavuodoilta.

Kotipihaan amiraaleja voi houkutella erilaisilla istutuksilla. Amiraalin suosiossa ovat monet nauhukset – varsinkin kallionauhus näyttää houkuttelevan perhosia. Perhoset vierailevat mielellään myös pihaan tehdyssä perhosbaarissa, jossa voi tarjota sokeroitua punaviiniä tai hunajavettä.

Toisinaan perhoset löytävät tiensä maahan pudonneille ja käyneille omenoille. Kerran hyvän ruokailupaikan löydettyään amiraali voi vierailla puutarhassa useiden viikkojen ajan.

Viime vuosina on tehty mielenkiintoisia havaintoja amiraalien syysvaelluksista. Viileiden pohjoistuulien avustamana perhoset muuttavat takaisin etelään talvehtimaan. Viimeiset amiraalit jättävät Suomen lokakuun alussa. Amiraali on aito ja oikea muuttoperhonen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.