Asiantuntijat vastaavat: Ovatko hyönteiset katoamassa? Miksi Vispiläjoen virtavesimittari ilahdutti tutkijoita?

Parin viime viikon aikana on kiihkeästi keskusteltu – niin perinteisessä kuin sosiaalisessakin mediassa – hyönteisten vähenemisestä ja jopa niiden katoamisesta maapallolta. Vaikka asiaa käsitelleen alkuperäisen tutkimusjulkaisun hurjin väite hyönteisten lähes totaalisesta häviämisestä muutamassa vuosikymmenessä oli vahvasti liioiteltu, hyönteisten taantuminen on tosiasia.

Suomessa erityisesti metsien, soiden ja perinneympäristöjen hyönteislajisto on taantunut, joskin suurimmat muutokset ovat tapahtuneet jo vuosikymmeniä sitten.

Artikkeli kuitenkin herätti tutkijat pohtimaan, mitä oikeastaan tiedämme selkärangattomien eläinten hyvinvoinnista ja kantojen kehityksestä.

Monet ihmisen toiminnasta johtuvat samanaikaiset seuraukset – elinympäristöjen tuhoutuminen, luontoon kertyvät torjunta- ja muut haitalliset aineet sekä ilmastonmuutos – voivat näet johtaa salakavalasti laajamittaiseen hyönteisten taantumiseen.

Muutosten arvioimista vaikeuttaa se, että meiltä puuttuu tietoa hyönteiskantojen kehityksestä. Monia pitkäaikaisia seurantatutkimuksia on lopetettu varojen puutteessa, joten perustietoa pitää riipiä yksittäisistä tutkimuksista.

Hyönteiskantojen systemaattinen seuranta olisi ensiarvoisen tärkeää, sillä ilmastonmuutoksen myötä lajistomme on jatkuvassa muutoksessa. Ja muutos saattaa tuoda meille myös ei-toivottuja tuholaisia. Ilman satojen hyönteisharrastajien havaintoja tietomme hyönteiskantojen muutoksesta olisi vieläkin hatarampaa.

Myös jokainen luonnossa liikkuja ja mökkiläinen voi ilmoittaa havaintojaan esimerkiksi laji.fi-verkkosivustolla.

Luonto ja ihminen sen mukana tarvitsevat hyönteisiä. Jos hyönteisiä ei ole, kasvit eivät pölyty, isommilla eläimillä ei ole ravintoa, eivätkä ravinteet kierrä.

Pian on kevät ja kesä. Hoitakaamme jokainen puutarhojamme, mökkitonttejamme, metsäpalstojamme ja peltojamme niin, että niiden monimuotoisuus lisääntyy. Perustakaamme kukkaketoja, hyönteishotelleja ja -baareja. Hyönteiset tarvitsevat huomiotamme ja toimiamme, kuten me tarvitsemme hyönteisiä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .