Dosentti Komonen: Ihmisen ja ampiaisten välit ovat usein tulehtuneet, mutta ihan suotta – surisevat pistiäiset ovat monin tavoin myös hyödyksi

Ampiaiset tekevät ihmiselle monenlaisia hyödyllisiä palveluja. Ampiaiset toimivat kasvien pölyttäjinä, siementen levittäjinä ja hyötykasvien tuholaisten saalistajina.

Ekosysteemipalveluista huolimatta ihmisen ja ampiaisten välit ovat usein tulehtuneet. Ampiaiset koetaan häiritseviksi eikä niiden pesiä haluta asuinrakennusten läheisyyteen. Ampiaisen pistoja pelätään. Pisto onkin kivulias ja allergiselle jopa hengenvaarallinen.

Ampiaisten ja ihmisten välisestä rinnakkaiselosta ja kohtaamisista saadaan lähivuosina lisää tietoa, kun Jyväskylän ja Turun yliopistojen yhteinen AMPASE-tutkimushanke etenee. Kolme vuotta kestävää hanketta rahoittaa Koneen säätiö.

– Ensimmäisen vuoden aikana keskitymme ampiaisten perusbiologian tutkimiseen. Mehiläisten merkityksestä pölyttäjinä tiedetään paljon. Nyt tutkimme, mikä rooli ampiaisilla on pölyttämisessä ja missä kasveissa eri lajien ampiaiset vierailevat, kertoo dosentti Atte Komonen Jyväskylän yliopiston Bio- ja ympäristötieteiden laitokselta.

 

Suomessa elää toistakymmentä yhdyskunta- ja lähes 30 erakkoampiaislajia. Tutkimuksessa kiinnostuksen kohteena ovat lähinnä yhdyskunta-ampiaiset. Ne tekevät pyöreitä pesiä esimerkiksi huussin kattoon tai autotalliin. Osa yhdyskunta-ampiaisista tekee pesänsä maan sisään.

Tutkimuksessa kartoitetaan, mitä ampiaislajeja Suomessa erityisesti esiintyy.

Komosen mukaan tutkijoita kiinnostaa muun muassa herhiläisen tilanne. Isokokoinen herhiläinen oli vielä 1900-luvun alussa hyvin yleinen Suomessa, mutta se hävisi sukupuuttoon viime vuosituhannen puolivälissä.

– Nyt se on leviämässä kaakon suunnasta takaisin Suomeen ja Jyväskylästäkin löydettiin muutama vuosi sitten yksi herhiläinen. Ilmastonmuutos tuo meille myös uusia ampiaislajeja. Saksanampiainen on yksi tällainen tulokas.

 

Ampiaisten ekologiaan päästään kiinni, kun tiedetään, missä ampiaisia elää ja liikkuu runsaasti. Tutkimuksen aikana kerätään ampiaisnäytteitä ympäri Suomea. Mukana ovat muun muassa biologiset tutkimusasemat eri puolilla Suomea ja joukko hyönteisharrastajia. Jyväskylässä lähes 30 pihaan laitetaan ampiaisille olutpyydykset kesän ajaksi.

Suomen suurimpaan ampiaiskartoitukseen voi osallistua kuka tahansa kansalainen. Tutkimuksen verkkosivuilla www.ampase.fi on tarkat tiedot siitä, mihin omia ampiaishavaintoja, ampiaispesien ja ampiaisten valokuvia sekä ampiaisnäytteitä voi lähettää.

– Kiinniotettu ampiainen on hyvä pakastaa, minkä jälkeen sen voi lähettää tutkijoille vaikka tulitikkurasiassa, Komonen neuvoo.

Tutkija tarkentaa, että yhdeltä  pihalta riittää yksi yksilö. Ampiaisten kanssa täytyy muistaa oma turvallisuus, jotta ei altistu pistoille. Ampiaisia pitää aina lähestyä rauhallisesti ja ilman meteliä.

Aikuiset ampiaiset tarvitsevat hiilihydraattipitoista ravintoa ja siksi ne hakeutuvat esimerkiksi juomalasiin, jossa on makeaa juomaa. Mehu- tai siiderilasista voi siten napata hyönteisen.

Työläisampiaisen elinkierto kestää vain yhden kesän verran. Elokuussa kuolleita ampiaisia on helppo kerätä myös tutkimuksen tarpeisiin.

 

Ampiaishavaintojen ja -näytteiden analysoimisen jälkeen alkavat haastattelut, joissa pureudutaan tarkemmin ihmisten ja ampiaisten dynamiikkaan.

Atte Komosen mukaan yksi näkökulma on selvittää, miten tieto ampiaisten ekologiasta vaikuttaa niihin suhtautumiseen ja miten ihmiset ja ampiaiset voisivat elää rauhassa myös urbaanissa ympäristössä.

Tutkijalla on pari käytännön vinkkiä, joita kannattaa jo nyt kokeilla omalla pihalla tai mökillä.

– Ulos ei kannata jättää ruokajätteitä tai juomia esille, sillä ne houkuttelevat ampiaisia. Alkukesästä kaikki ampiaiset ovat kuningattaria, joten teoriassa  kuningattaren tuhoamalla voi välttyä uusilta jälkeläisiltä.

– Jotkut ovat huomanneet, että eri tavalla valmistetut tekopesät ovat karkottaneet ampiaisia pois pihapiiristä. Tästä ei ole kuitenkaan tieteellistä näyttöä.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .