Eläimen luonne näkyy kuvasta – katso karhujen muotokuvat

Moni meistä ihmisistä ottaa ja otattaa muotokuvia, joko itsestään tai toisista. Eläimillä ei ole tällaisia mielitekoja, mutta eläinkuvaajilta niitä löytyy sitäkin enemmän. Eläinten muotokuvaaminen on tehtävänä haastava, nämä mallit eivät ymmärrä tai varsinkaan halua poseerata. Muotokuvalla tarkoitan tässä yhteydessä ihmisen kasvokuvaa vastaa otosta. Homma on hankalaa jo lemmikkieläinten kanssa, mutta villieläinten kanssa mahdollisuudet todellisiin muotokuviin ovat lähinnä satunnaisten tilaisuuksien varassa.

Muotokuvaus edellyttää kohtalaisen lyhyttä kuvausetäisyyttä ja tämä tarkoittaa lähes aina kuvauspiilon käyttöä. Parhaiten homma toimii pitkäaikaisilla ruokintapaikoilla, joissa on pysyvät kojut. Vuosia jatkunut kuvaaminen ja molemminpuolinen luottamus mahdollistavat vaihtelevasti tilaisuuksia myös oikeisiin muotokuviin.

Laajakulmat korostavat mittasuhteita sopimattomasti. Niillä korostuvat kohteiden lähimmät osat. Linnun nokasta tulee valtava tai nisäkkään kuonosta näyttää kasvavan kärsä, ei ihmisiäkään muotokuvata laajakulmilla. Telet soveltuvat hyvin tällaisiin otoksiin. Niillä voidaan poimia yksityiskohtia ja jättää tausta sopivan epäteräväksi.

Hyvin pitkällä polttovälillä tai hyvin lyhyellä kuvausetäisyydellä toimittaessa pitää tarkennukseen kiinnittää erityistä huomiota. Perussääntönä on tarkentaa kohteen silmiin ja pyrkiä saamaan otuksen tärkeimmät osat ainakin riittävän teräviksi. Pitkänokkaisilla linnuilla tai pitkäkuonoisilla nisäkkäillä tämä saattaa vaatia kuvaa eläimen sivuprofiilista. Sivukuvissa menetetään lähes aina suora silmäkontakti ja tämä saattaa vähentää kuvan tehokkuutta tai intiimiä tunnelmaa.

Kuvat suoraan kohti katsovista eläimistä vaativat usein ainakin kohtalaista himmentämistä, jotta terävyysalue saadaan riittävän laajaksi. Tämä taas edellyttää oman kuvauskaluston perusteellista tuntemusta, jotta osataan valita oikea kompromissi himmenninaukon, suljinajan ja herkkyysasetuksen välillä. Optimiolosuhteet ja muotokuvausmahdollisuus on usein vain kaukainen haave.

Eläinten ulkonäkö vaihtelee melkoisesti samankin lajin yksilöiden kesken. Monilla linnuilla ja joillakin nisäkkäilläkin ulkonäköön vaikuttaa suuresti yksilön ikä ja sukupuoli. Artikkelin esimerkkikuvissa esitellään karhua. Suuret ja hallitsevat urokset voivat painaa 300 kg ja elää yli 30-vuotiaiksi. Naaraat ovat piirteiltään vähemmän jykeviä ja muutenkin selvästi pienempiä. Lapset ovat lapsia eläimissäkin ja tämä näkyy myös ulospäin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.