Erilaiset kamerat

Kamerat voi jakaa karkeasti kahteen ryhmään. Kompaktikameroissa on kiinteä ja järjestelmäkameroissa vaihdettava objektiivi. Uusimpana kameratyyppinä on markkinoille tuotu kompaktikamerakokoa olevia järjestelmäkameroita, joissa voidaan käyttää sovitteen avulla myös isojen järjestelmäkameroiden objektiiveja.

Kompaktikameroiden pieni koko, keveys ja kiinteä objektiivi on sekä niiden etu että haitta. Pieni kamera kulkee vaivatta retkillä mukana. Monien kompaktikameroiden laajat zoom-objektiivit vastaavat nykyään satojen millimetrien polttoväliä, joten lintuja voi lähestyä ilman kalliita laitehankintoja. Laukaisuun liittyvä pieni viive vaikeuttaa nopeiden tilanteiden tallentamista. Kameran pieni kuvakenno tuottaa suuren pikselimäärän ja siten helposti kohinaa. Jotkin kamerat voi liittää sovitteen avulla kaukoputkeen ja päästä siten todella suuriin suurennoksiin. Parhailla laitteilla kuvan laatu riittää julkaisemiseen asti.

Lintukuvaus on perinteisesti ollut järjestelmäkameroiden ja pitkien teleobjektiivien aluetta. Kun pyritään sujuvaan työskentelyyn, nopeisiin toimintoihin, huippulaatuun ja suureen tulostuskokoon, perinteiset järjestelmäkamerat ovat edelleen omaa luokkaansa. Niihin voi vaihtaa erilaisia objektiiveja, liittää muita lisälaitteita ja kuvakennot ovat laadukkaita. Ainoana varsinaisena haittapuolena on järjestelmäkameroiden koko ja siten myös paino sekä osin hinta.

Lintukuvauksesta kiinnostuneen kannattaa miettiä tarkkaan oman kuvaamisensa tavoitteet ja mitoittaa hankinnat sen mukaisesti. Sopivan kameran hankkiminen antaa harrastukselle uutta intoa, mutta epäsopiva laite voi lopettaa koko innostuksen.

Keskisuomalaisen verkkopalvelun Luonto kuvaan -osiosta löydät luontokuvausohjeita jaoteltuna neljään eri osa-alueeseen; lintu-, lähi-, maisema- ja nisäkäskuvaukseen. Käsittelyssä on aina jokin luontokuvauksen yksityiskohta ja siihen liittyvä kuva teknisine tietoineen. Osioon ilmestyy uusia ohjeita viikoittain. Sarjan kirjoittajana tietojaan ja kokemuksiaan jakaa ammatikseen luontoa kuvaava keskisuomalainen Jussi Murtosaari. Sarja ilmestyy Keskisuomalaisen painetussa lehdessä lauantaisin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.