Euroopan pienin lintu

Hippiäinen on Euroopan pienin lintu. Pituutta sillä on keskimäärin yhdeksän senttiä ja painoa vaivaiset kuusi grammaa eli suunnilleen yhden A4-kokoisen paperiarkin verran. Laji pesii Suomessa Rovaniemen korkeudelle asti, parhaiten kuusivaltaisissa metsissä.

Hippiäinen on meillä osittainen muuttolintu, sillä noin puolet kannasta muuttaa talveksi etelään. Tämä kaksijakoinen taktiikka on pientä arpapeliä. Talvesta selviävät linnut pääsevät ensimmäisinä valitsemaan parhaat pesimäpaikat. Muuttajat tulevat myöhemmin ja joutuvat tyytymään siihen, mitä on jäljellä.

Paremmuuden valintaa säätelee talven sää. Ankarat pakkastalvet voivat verottaa kantaa todella kovalla kädellä. Vuosien 1986–87 huiman pakkastalven arvioitiin tappaneen 97 prosenttia Suomessa talvehtineista hippiäisistä. Viimeisin vaikea talvi koetteli Suomen hippiäisiä vuonna 2010. Tällaisina vuosina paljon voimia tarvitseva muuttomatkalainen on Suomen hippiäiskannan pelastaja. Keväällä ne pääsevät hyville pesimäpaikoille ilman kilpailua.

Suurista vuosittaisista eroista johtuen Suomen pesimäkanta vaihtelee 0,6 ja 1,6 miljoonan parin välillä. Hippiäinen on hyönteissyöjä, mikä tekee ankarista talvista erityisen vaikeita. Lyhyen talvipäivän aikana linnun pitäisi kylmimpinäkin aikoina löytää lähes kymmenen grammaa talvehtivia hyönteisiä ja hämähäkkejä, mikä ei ole painossa mitaten järin suuri. Jos määrä suhteutetaan ihmiseen, meidän pitäisi syödä vuorokaudessa puolitoista kertaa oman painomme verran, jotta ravinto riittäisi pitämään yllä lämmöntuotannon seuraavan yön aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.