Haapana

Koiras on juhlapukuisena helposti tunnettava. Punaruskeassa päässä on leveä, vaalea otsajuova. Siipipeili on vihreä. Lennossa näkyvät suuret valkoiset laikut siivillä. Naaraat ovat kaikkien sorsien tapaan vaatimattomamman näköisiä, harmahtavan punaruskeita. Koiraan ääni on laskeva vihellys ”vioo”. Laji kuuluu ns. puolisukeltajasorsiin. Haapana siis hakee pääosan vesikasviravinnostaan kurottelemalla pohjasta, pyrstö pystyssä. Haapana on arka, joten sen näkee harvoin läheltä. Keski-Suomessa haapana pesii yleisenä rehevillä järvillä.

Kevätmuutto tapahtuu pääosin huhti–toukokuussa, jolloin sulapaikkoihin voi kerääntyä jopa satoja lintuja. Saapumisennätys on 29.3. Syysmuutto alkaa jo loppukesällä ja on ohi lokakuun aikana. Talven linnut viettävät Länsi-Euroopassa. Talvehtimista haapana on yrittänyt muutamia kertoja myös Keski-Suomessa.

Rinnakkaisnimiä ovat mm. viusorsa, fliusorsa, kirnulintu.



- Ruumiin pituus 42–50 cm

- Pesä maassa varvikon suojissa

- Kasvissyöjä

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.