Haarapääsky

Haarapääsky on helppo tuntea syvälovisesta pyrstöstä, tummasta selästä ja valkeasta vatsasta. Läheltä erottuu myös linnun punaruskea kurkku. Saapumisennätys on 18.4. Pääjoukot saapuvat toukokuussa.

Laji pesii yleisenä koko maakunnassa, vaikka onkin vähentynyt. Pesät ovat poikkeuksetta ihmisten tekemissä rakennelmissa. Tavallisin pesäpaikka on piharakennusten sisällä hirren päällä, joskus myös räystään alla. Pesintä alkaa kesäkuussa, mutta osa pareista tekee toisen pesueen vielä loppukesällä. Pesimäajan ulkopuolella haarapääsky yöpyy usein parvina ruovikoissa. Kerääntymiä näkee myös hyönteispyynnissä vesistöjen yllä. Laukaan Lapinjärvellä on nähty jopa tuhat haarapääskyä. Ravinnokseen haarapääsky käyttää vain lentäviä hyönteisiä. Tämä rajoittaa lajin esiintymisen tiukasti kesäaikaan. Talven haarapääskyt viettävät eteläisessä Afrikassa. Syysmuutto alkaa jo elokuussa ja on pääosin ohi syyskuun aikana.



- Ruumiin pituus 17–21 cm

- Pesä savesta ja korsista muurattu kuppi

- Hyönteissyöjä

- Viron kansallislintu

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.