Harvinaista etsimässä

Lintuharrastajista osa harrastaa bongaamisen, jonka tarkoituksena on havaita mahdollisimman monta lintulajia.

Aika ja havaintoalue vaihtelee harrastajan omasta kiinnostuksesta riippuen. Toisille reviiri on kasvanut kotimaata suuremmaksi ja lintuhavaintoja kerätään vaikkapa Euroopan laajuisesti. Euroopassa tavataankin melko usein harvinaisempia harhailijoita muista maanosista. Mantereen äärirajoilla myös pesii joitakin lajeja, joiden pääasiallinen levinneisyysalue on aivan muualla.

Kesäkuussa itselläni oli viikon ajan mahdollisuus tutustua Islannin luontoon ja samalla myös sen lintuihin.

Islannissa on mahdollisuus nähdä muutamia pääasiassa Pohjois-Amerikassa pesiviä lintuja. Lintukuvaajan kannalta Islanti onkin mukava paikka. Lintuja on lisäksi paljon eivätkä ne ole erityisen arkoja.

Virta-alli on paikallinen erikoisuus, joka on varmasti jokaisen lintukuvaajan toivelistalla. Laji ei ole Islannissa muuttolintu, joten se harhautuu harvoin muualle Eurooppaan. Se on näyttävä koskissa viihtyvä sorsalintu, joka on tavattu kerran Suomessakin.

Amerikantelkkä on nimensä mukaisesti Euroopassa epätavallinen laji. Islannissa se on kuitenkin melko tavallinen.

Laji viihtyy parhaiten järvillä, mutta on siellä hankalasti kuvattavissa. Pienillä lammilla pesivät linnut ovat kuvaajan kannalta paljon miellyttävämpiä.

Muutamilla lammilla pesii kaakkurien ohella amerikanjääkuikkia. Nämä linnut ovat kohtalaisen arkoja ja kuvaaminen lähietäisyydeltä ei aina onnistu ilman piiloa. Amerikanjääkuikkia tavataan toisinaan harhautuneina myös Suomessa.

Islannin linnusto on kotimaista vähälajisempi, mutta muuten mielenkiintoisempi. Suomen linnusto käsittää tätä kirjoitettaessa 472 eri luonnonvaraisena havaittua lajia.

Varisten ja harakoiden puute on aluksi outoa, mutta niiden sijaan näkee meillä eksoottisia merilintuja.

Viikon lajimääräksi Islannissa tuli minulle 65, mikä käsittää suurimman osan peruspesimälajistosta. Pari sikäläistä harvinaisuuttakin osui kohdalle.

Retken parhaat havainnot olivat suomalaisittain tavalliset räystäspääsky ja harmaahaikara.

Kamerakaluston rahtaaminen saarelle ei tuottanut ongelmia. Paikallinen lentoyhtiö salli ylimääräisen kymmenen kilon kamerarepun ilman lisäveloitusta – todella poikkeuksellista palvelua nykypäivänä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.